Jak hnul Zemanův projev politikům žlučí? Zjišťovali jsme to

Praha - Po dnešním projevu prezidenta Zemana nastali v řadách komunistů smíšené pocity. Po počáteční radosti, že je poprvé od roku 1989 navštíví na jejich sjezdu prezident republiky reakce na ke komunistům velmi kritický projev jsou ve straně smíšené. Již během něj mnozí dávali najevo svoji nelibost. Pravice pak odsuzuje že se Miloš Zeman na sjezd KSČM vůbec vydal.

Pro EuroZprávy.cz se vyjádřil Jiří Dolejš, který projev Miloše Zemana uvítal: „S obsahem nemám problém a ztotožňuji se s ním,“ vyjádřil se Dolejš, „Socialismus měl být od začátku demokratický a ne zmonopolizovaný a zbyrokratizovaný provázený zneužíváním moci.“ S tím se prý ztotožňuje i politika KSČM, která má od svého vzniku v programu distancování se od bývalého zneužívání moci.

„Nový případný socialismus by měl stát na demokratických základech a byl modernizovaný o zkušenosti, které jsme s ním měli ve 20. století. “ Podle Dolejše, pak proslov pro KSČM především znamená, že to je strana, se kterou se mluví a jedná. Vstup do vlády „miliardáře Babiše“ však striktně odmítl. 

Pravicový politici většinou projev prezidenta Zemana nesledovali. Námi oslovená Helena Langšádlová (TOP 09) a Marek Benda (ODS) se zúčastnili návratu ostatků kardinála Berana do České republiky a jejich uložení v katedrále svatého Víta. „Pokud někde prezident měl být, tak právě tam,“ dodal pro EuroZprávy.cz Benda.

Prezidenta na svém facebooku tvrdě odsoudil předseda ODS Petr Fiala: „Scénář, který nevymyslíte. Do vlasti se vrací ostatky velké osobnosti našeho národa kardinála Berana, který byl pronásledován, vězněn a vyhnán komunistickým režimem. Slavnost ve svatovítské katedrále probíhá ve stejnou chvíli jako sjezd komunistů. Kdyby vám někdo před deseti lety položil otázku, na které akci bude prezident republiky, neváhali byste ani vteřinu: musí být přeci v katedrále! Ten současný je ale na sjezdu komunistů. Je to symbolické. Ale hlavně to je nechutné a nebezpečné.“

Podobně se vyjádřil i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil: „„Co víc charakterizuje dnešní politickou situaci než fakt, že přímo volený prezident republiky místo účasti na pohřbu kardinála Berana jede řečnit na sjezd Komunistické strany Čech a Moravy? To je opravdu ošklivá splátka za komunistické hlasy v prezidentské volbě.“

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman KSČM ODS + TOP 09 sjezd KSČM (21.4.2018)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy