KOMENTÁŘ: Zeman i komunisté končí. Jeden si může dovolit vše, druzí vymírají

Komentář Petra Šulky - Včerejší projev Miloše Zemana dopálil mnohé. Pravici proto, že se někdo ve funkci prezidenta zúčastnil poprvé od roku 1989 sjezdu komunistů. Mnohé levičáky, že legitimizuje svoji přítomnosti konkurenci. Ale nejvíce obsahem svého projevu naštval samotné komunisty.

Zeman sice komunisty oslovil jako soudruhy a soudružky a doporučil jim podpořit vládu, ale co říkal dál už bylo mnohým proti srsti. Teze o tom, že únor 48 nebyl vítězný, ale prohraný, zmínka o zneužívání moci, politických vraždách nebo šedivosti a bezútěšnosti normalizace, musela mnohého kovaného soudruha bodnout do srdce. Miloš Zeman, jako pragmatik a prognostik ví, že ze tří důvodů si to může dovolit.  

Za prvé letošní prezidentské volby byly jeho poslední. Dosáhl vrcholu a nikdy už nebude ničí podporu ve volbách potřebovat. Může kritizovat dle libosti, a koho chce. A první to pocítili komunisté. Za druhé i přes tuto kritiku byli komunisté šťastní, že se jim konečně po téměř 30 letech dostalo uznání z nejvyšších míst.  A za třetí a především. I když si to komunisté nechtějí přiznat, jsou končící vymírající stranou.

Po roce 1989 měli komunisté šanci k rychlému etablování do politiky. Stačilo málo. Přejmenovat se. Podívejme se po postkomunistických zemích. Většina komunistických stran si dala jiné jméno, a její členové se dnes podílejí na vládě a nejsou v nějaké karanténě. Ještě za dob NDR se komunistická strana SED v roce 1989 přejmenovala na PDS. V roce 2005 se stala základem projektu Die Linke. Ten má dnes preference kolem 10% a překvapivě boduje i na západě.  V Polsku se z komunistů stala Strana demokratické levice a poté Sociální demokraté. Bývaly člen Polská sjednocené dělnické strany, což bylo krycí jméno pro polské komunisty, bývalý šéfredaktor několika stranických plátků a ministr pro mládež a sport v letech 1985 až 1989, která se po roce 1989 „zreformoval“, Aleksander Kwaśniewski, se stal v roce 1995 na dvě období prezidentem Polska.

V Rumunsku všichni prezidenti, pokud už rovnou nebyli ve vedení místních komunistů před rokem 1989, měli vazby na tajnou službu Securitate. Přejmenováním vzali komunisté oponentům mocnou páku. Nikdo na ně nemohl útočit, že jsou stále komunisté. Oni totiž snadno opáčili: „Ano, byli jsme komunisté, ale teď jsme demokraté. Však i mezi vámi je dost bývalých komunistů!“ A tím, veškerou kritiku utnuli. Vždyť i u nás jsou v partajích, které komunisty tak ostentativně pohrdají, mnozí bývalí soudruzi.  

Přesto se po dlouhá léta dařilo KSČM poměrně slušně. Pro mnohé byla totiž jedinou protestní stranou v parlamentu. Zvláště za opoziční smlouvy a vedení radikálního Miroslava Grebeníčka se jim podařil ve volbách skvělý výkon. Získali 18% voličů. To se již v dějinách České republiky nikdy neopakovalo. Přesto komunisté vždy ve volbách brali přes 10-15% hlasů. To se změnilo až letos, kdy komunistická strana klesla na 7,76%, tedy zhruba polovinu toho co měla při minulých volbách. Cynicky bychom mohli poznamenat, že rudí vymírají.

Ano, ale pouze z části. Komunisté totiž přišli o své mladší protestní voliče. Ti dali hlas agresivnějším stranám. Z části SPD a ANO. Někteří i Pirátům. Komunistická strana, dříve tak radikální, prostě zešedivěla. Stal se z ní spolek šedivých normalizačních soudruhů, jak vystřižených z normalizačních seriálů, kterým jde hlavně o to, v klidu to „doklepat“ do penze. Hlavně ne žádné experimenty nebo vzrušení. Je to taková televize Šlágr české politiky. Pro lidi mezi 70 a 100 roky. Mladší už poslouchají něco jiného. Až odejde tato generace, poslední zhasne světla, a s jednou epochou českých dějin bude konec.    

Autor je historik

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM sjezd KSČM (21.4.2018) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy