ROZHOVOR | Absurdní zpravodajství ČT? Hraje roli v návratu komunistů, zlobí se politolog

ROZHOVOR – Parlamentní volby proběhly 20. a 21. října 2017 a ani po půl roce nemá Česko vládu s důvěrou. Vítězné hnutí ANO nyní opět vyjednává o koalici s ČSSD. O slovo se ale důrazně hlásí také komunisté, kteří přes 40 let tuto zemi politicky, ekonomicky a morálně devastovali. Účast KSČM na vládě z toho důvodu mnoho lidí děsí. Podle docenta Rudolfa Kučery, politologa z vysoké školy CEVRO Institut a Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, může za návrat komunistů i zpravodajství České televize. Řekl to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Vojtěch Filip na sobotním sjezdu KSČM v Nymburku uhájil post předsedy strany. KSČM bude podle jeho slov pokračovat v jednáních s ANO, do kterých se znovu zapojí i ČSSD. Zdůraznil, že komunisté budou mít i personální požadavky ohledně vlády.

Máte obavy z návratu komunistů k moci, byť třeba jen nepřímo podporou vlády? „Obavy mám, ale větší roli v tomto návratu hraje zpravodajství ČT, které neustále zve členy KSČM k vyjádření k nejrůznějším událostem, například k útoku spojenců na chemická zařízení v Sýrii, což je zcela absurdní. A nelze to omlouvat požadavky na údajnou vyváženost,“ uvedl pro EuroZprávy.cz politolog Kučera.

Prezident Miloš Zeman prolomil polistopadové tabu a zavítal na sjezd KSČM. O čem to podle Vás vypovídá?„V české společnosti už dávno neexistuje hodnotový konsensus, společnost je rozdělená a většina zvolila prezidentem Miloše Zemana. Od té doby lze očekávat cokoli, demokratická menšina tehdy prohrála a aby následující dobu přežila, měla by si přestat nalhávat, že jsme stále liberální demokracií,“ míní docent Kučera.

Z ANO zaznívají argumenty, že KSČM byla zvolena demokraticky ve volbách, tudíž je v pořádku s ní zasednout k vyjednávacímu stolu. Souhlasíte? „Jde o to, že KSČM v posledních volbách konečně prohrála, ale všichni se chovají, jakoby byla jedním z vítězů. Stejně odpudivá v tomto směru jako ANO je ČSSD. Koalice těchto dvou stran nemůže projít bez podpory KSČM a přesto ji uzavírají,“ sdělil Kučera pro EuroZprávy.cz.

Komunismus i fašismus jsou zločinné režimy. Když má někdo tričko s hákovým křížem, je z toho pozdvižení. Když si vezmu tričko se srpem a kladivem, nestane se nic. Popírání holokaustu je trestné, popírání desítek milionů obětí komunismu nikoho nepohoršuje. Proč ten dvojí metr? „Popírání holokaustu je sice trestné, ale antisemitismus, jako jeden z jeho zdrojů, se v celé Evropě rozmáhá. Oběti komunismu se už ani příliš nepřipomínají, mimo jiné proto, že komunisté a socialisté popírají, že by komunismus byl druhým typem totalitarismu a vykládají, že to bylo pouze období stalinismu, které mělo své  jisté oběti. A do toho ČT zakoupila a vysílála ruský seriál o vůdcích bolševického režimu, který záměrně ignoruje oběti oběti komunismu.Kdo tu tedy používá dvojí metr?“ okomentoval situaci pro EuroZprávy.cz docent Kučera.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM rozhovor Rudolf Kučera (politolog) Česká televize Hnutí ANO ČSSD Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy