Rvačka kvůli Libeňskému mostu? Na zastupitelstvu bylo dusno, Stropnický prý čelil napadení

Praha - Pražští zastupitelé neschválili po několikahodinových sporech o osud Libeňského mostu program dnešního jednání. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) jednání následně ukončila. Program podpořilo pouze 30 ze 65 zastupitelů. O termínu dalšího zasedání zastupitelů rozhodne primátorka. Spory ohledně Libeňského mostu vyvolalo úterní rozhodnutí rady, která se usnesla, že most bude zbourán a nahrazen novým. Proti tomu se postavila část politiků i občanských sdružení.

Zastupitelé se přeli o to, kam má být na programu téma mostu zařazeno. Zástupci koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) jej původně chtěli zařadit na pozdní odpoledne. Na návrh opozičního zastupitele Ondřeje Martana (ODS) jej nakonec zastupitelstvo odhlasovalo jako první bod jednání.

Nelíbilo se to Trojkoalici a zejména zastupiteli a starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému (KDU-ČSL/Trojkoalice). Po sporech, zda si jako poslanec může vzít slovo v průběhu hlasování, nakonec zastupitelé program neschválili. Čižinský svůj postoj hájil tím, že brzké zařazení materiálu znemožní Pražanům přijít na jednání zastupitelstva.

"Pan Čižinský nehlasoval pro program a někteří členové Trojkoalice tak v rozporu s tím, co jsme byli domluveni, a tím pádem prostě program nebyl odhlasován a tím pádem zastupitelstvo nemá o čem jednat," řekla Krnáčová. V případě, že by další jednání svolala Krnáčová ještě dnes, pak by nejdříve mohlo být příští čtvrtek. Krnáčová ČTK řekla, že dnes to neudělá.

"Program nebyl schválen ze dvou důvodů. První, že opoziční kluby zejména ODS a TOP 09, zneužily fyzické nepřítomnosti některých koaličních zastupitelů, kteří byli ze zdravotních a jiných důvodů nepřítomni. A druhá, že nebyla shoda nad tím bodem k Libeňskému mostu," řekla náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice). "Neuměli jsme se srovnat s tím, že ten bod nemůže být zařazen jako pevný na 17:00, kdy občané, kteří o tu věc mají zájem, chtěli přijít," dodala.

Kromě tématu mostu, pak zástupci opozice řešili i fungování koalice. Například předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija řekla, že koalice se není schopna domluvit a chce, aby zastupitelé za ni řešili její problémy.

Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) v diskusi uvedl, že jej napadl starosta Kbel Pavel Žďárský (bezp.). Stropnický se prý obrátil na policii. "Protože jsem se nikdy nesetkal s tím, že bych byl fyzicky napaden, jeho břichem, kterým do mě strkal v kuřácké místnosti," řekl.

Spor politiků vyvolalo úterní rozhodnutí radních, aby byl most zbourán a vystavěn nový. Město by vypsalo veřejnou zakázku a vybraná firma by musela dodržet maximální cenu stavby, kterou by v zakázce stanovilo město, harmonogram stavby a rovněž by dodala jeho podobu. Architektonickou soutěž by Praha nedělala.

Proti záměru vedení města se postavila také část obyvatel. Ve středu uspořádali na mostě protestní akci, při které na několik minut zablokovali dopravu. Na místě se sešly asi dvě stovky lidí.

Od roku 1928, kdy byl most uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Autory Libeňského mostu jsou architekt Pavel Janák a konstruktér František Mencl.

Související

Více souvisejících

Praha - Libeňský most Praha Adriana Krnáčová Trojkoalice (SZ, KDU, STAN) Matěj Stropnický

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy