To je něco neuvěřitelného. Hašek a Škromach jen kroutí hlavou nad tím, co se děje v ČSSD

Praha – Část senátorů ČSSD si nepřeje, aby se sociální demokraté nešli do vlády ANO a zůstali v opozici. Budou tak vystupovat vůči členské základně před případným vnitrostranickým referendem.

Senátorům se nelíbí, že trestně stíhaný premiér Andrej Babiš (ANO) nechce odstoupit v případě prvoinstančního odsouzení v kauze Čapí hnízdo, což prý vyjednávači ANO slíbili. „On sám dělá vše pro to, aby v referendu ČSSD nemohla souhlasit," uvedl na Babišovu adresu předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. Připustil, že postoj k vládě s ANO by mohl sociální demokraty rozštěpit. S názorem klubu souhlasí podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) „prakticky všichni" členové. Výjimkou je například senátorka za ČSSD Eva Syková. 

Jenže vedení ČSSD jejich iniciativu šmahem odsoudilo. Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že razantním výrokům sociálnědemokratických senátorů nerozumí. „Odmítavý postoj Milana Štěcha a některých dalších senátorů k případné vládní spolupráci s hnutím ANO je dlouhodobě známý. Vedení @CSSD postupuje podle rozhodnutí předsednictva tak, aby případnou dohodu předložilo členské základně k odsouhlasení. Ve vnitrostranickém referendu bude mít každý člen 1 hlas, ať už předseda, poslanec, senátor či řadový člen. Nerozumím proto takto razantnímu vystoupení senátorů uprostřed jednání o vládě,“ uvedl.

Podle statutárního místopředsedy Jiřího Zimoly senátoři brutálně využili mediální příležitosti vytvořit nátlak na vedení strany. I on připomněl, že hlas senátorů nemá větší váhu než hlas řadových členů.

Do Senátu poslal vzkaz také někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ani on své spolustraníky příliš nešetří. „Naučte se pravidla demokracie, i já jsem je musel respektovat. Milan Štěch a Petr Vícha jsou řadu let členy politického grémia ČSSD a také oni dva nesou po volebním období 2013-2017 spoluodpovědnost členů nejužšího vedení za totální volební debakl ČSSD v loňských sněmovních volbách,“ připomněl Hašek.

Zdůraznil, že to byl především Štěch, kdo na podzim 2013 nejvíce volal po názorové jednotě ČSSD a nutnosti respektovat vedení při koaličních jednáních. „Proč se dnes chová jinak? Připomínám, že tehdy lidé s jiným názorem včetně mne odešli po prohrané bitvě o budoucnost ČSSD z vedení strany, podepsali jsme koaliční smlouvu a hlasovali pro vládu Bohuslava Sobotky, říká se tomu loajalita ke značce ČSSD,“ připomíná nedávné spory sociální demokrat.

I proto se mu nelíbí, jak se teď jeho straničtí kolegové ze senátu chovají. „Milan i Petr dnes předvedli něco neuvěřitelného, uprostřed vážných jednání o možné účasti (téměř mrtvé) ČSSD v koaliční vládě. Jednání schválilo většinově legitimní vedení ČSSD. Toto se nedá brát jen jako nějaké okopávání kotníků, ale jako pokus o ránu do vazu novému vedení ČSSD. Oba pánové jsou zkušení matadoři a dobře vědí, že nejde jen o pouhé vyjádření názoru, na to má samozřejmě právo svobodně každý člen ČSSD. Vždyť názor senátorů je znám už několik týdnů. Ale mediálně je důležité kdo a kdy jej v tomto případě říká a proč..“ vysvětluje Hašek.

„Stát se něco takového v uplynulých 4 letech resp. v průběhu jednání o koaliční vládě Bohuslava Sobotky, je takový smělec “sjednocen” a politicky vysublimován za potlesku Milana i Petra. Jsem rád, že o budoucí pozici ČSSD - vláda x opozice - rozhodnou VŠICHNI členové ČSSD a je nás téměř 20 tisíc, ne jenom několik vyvolených a pomazaných. A hlas každého bude rovnocenný - Milana Štěcha, Jana Hamáčka, Michala Haška i všech dalších. Výsledek potom budeme, doufám, respektovat společně všichni,“ dodal politik.

Kritickou svých kolegů nešetří ani exsenátor ČSSD Zdeněk Škromach. „Pro mě je nepřijatelné takto tříštit jednotu strany v době jednání nového vedení o vládě. V rozporu s rozhodnutím stranických orgánů, kde měli možnost svůj názor vyjádřit. Senát navíc o sestavování vlády nerozhoduje,“ zdůraznil na facebooku.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Michal Hašek Zdeněk Škromach Senát ČR Jiří Zimola Jan Hamáček Milan Štěch Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Aktualizováno před 25 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 41 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 57 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy