Hnutí ANO slavilo 1. máj v Praze, Babiš nedorazil

Praha - Hnutí ANO dnes slavilo 1. máj v Praze u usedlosti Ladronka. Na hry a občerstvení přilákalo desítky svých příznivců. Předseda ANO a premiér Andrej Babiš nedorazil, na rozdíl od zhruba desetičlenné skupinky svých odpůrců, kteří se omezili na tichý protest s transparenty.

Hnutí tak reprezentovali především dosluhující pražská primátorka Adriana Krnáčová a nový pražský lídr pro komunální volby Patrik Nacher, s nímž mohli přítomní změřit síly ve stolním tenise. Cenou pro vítěze byla pozvánka na kokosku do Sněmovny. Nacher také navíc uspořádal autogramiádu své knihy o finanční gramotnosti.

Krnáčová hájila pondělní zákaz zakládání ohňů v rámci tradičního "pálení čarodějnic" na území hlavního města kvůli povětrnostním podmínkám s tím, že to zakázal Český hydrometeorologický ústav. Magistrát prý musel poslechnout.

Příchozí si mohli zdarma dát zmrzlinu nebo cukrovou vatu, zájem byl také o párky v rohlíku a o propagační materiály včetně Babišovy knihy O čem sním, když náhodou spím.

Protestující postávali na okraji s transparenty s nápisy "Babiš je lhář" nebo "Komunismus je ostuda lidstva". Poukazovali na to, že Babiš je trestně stíhaný pro dotační podvod. "Hlavně chceme poukázat na to, že ANO je centrálně řízené hnutí, které není demokratické," uvedl jeden z protestujících, z nichž někteří se prezentovali jako Rebelové české politiky.

ANO vyhrálo minulé komunální volby v hlavním městě, na podzim 2014 obsadilo 17 křesel v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Těsně za ním se 16 křesly skončila do té doby vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech získaly Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti mají stejně jako KSČM čtyři křesla. Od voleb v metropoli vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO 1. máj Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Americký voják v rukou Moskvy. Rusové ho viní z krádeže, Bílý dům o případu ví

Rusové během minulého týdne zadrželi dalšího amerického občana, tentokrát jde dokonce o vojáka. Podle mluvčí americké armády Cynthie Smithové byl zadržen ve čtvrtek 2. května ve Vladivostoku, přičemž čelí obvinění z krádeže. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy