Jaký byl Okamura v soukromí? Jeho známí otevřeně o drsném chování šéfa SPD

Praha - Byl nebo nebyl Tomio Okamura skautem? Kvůli této otázce se v posledních dnech strhla v českém veřejném prostoru bouřlivá debata. Tu odstartoval sám předseda SPD, když na svém Twitteru zveřejnil fotku s dvěma dívkami ve skautském kroji a napsal k ní, že sám býval aktivním skautem.

Mnoho lidí o tom ale pochybovalo. Okamura jednak vyrůstal v době, kdy bylo skautské hnutí tvrdě potlačováno z vůle komunistických totalitních orgánů. Za druhé se zdálo, že Okamura a skauting vlastně nejdou dohromady. Předseda SPD totiž ne vždy naplňuje skautskou přísahu vyžadující pravdomluvnost, zdvořilost a čistotu myšlenek a činů.

Zdá se ale, že Okamura skautem opravdu byl. Dle zjištění Aktuálně.cz byl nynější místopředseda sněmovny skautem zhruba mezi lety 1982 až 1987, tedy od svých deseti do patnácti let. Spolu s bratry Hayatem a Osamem měl být členem 43. skautského oddílu, který působil v ilegalitě, protože skauting byl tehdy zakázaný.

"Někdo si o o něm mohl myslet, že je hádavý, ale já to tehdy negativně nevnímal. Faktem je, že se byl schopný třeba půl hodiny přít a rozpitvávat pravidla nějaké bojové hry. Zároveň byl ale také tahoun a byl výkonný. Při té bojové hře se rval o každý bod a nebojoval nečestně," vypráví pro Aktuálně.cz po letech tehdejší Okamurův skautský vedoucí Martin Pecka.

Mladý Okamura se účastnil i táborů u Borovanského potoka. V táborové kronice lze nalézt několik jím psaných zápisů. Píše tak o ranních rozcvičkách a táborových hrách, popisuje denní režim skautů a to do takových detailů, že si může čtenář přečíst co měli mladí táborníci k snídani nebo k obědu.

Podle Pecky se u Okamury už v jeho mladém věku projevoval smysl pro pořádek a pravidla. „Věčná škoda, kdyby jej někdo později pozitivně nasměroval, byla by to vlastně velká výhra," povzedchl si Okamurův bývalý vedoucí.

Na Okamuru vzpomínají i další bývalí táborníci. Skaut s přezdívkou Dick jej například zažil i z druhé stránky. Dick byl tehdy nejmladší dítě na táboře a jednoho dne se rozhodl, že si vleze do lodičky a vydá se s ní na rybník. Na loďku měl ale zálusk i Okamura a ten se tak velmi rozzuřil. Neváhal se svléknout do plavek a za Dickem do rybníka skočit.

Ten ale mezitím vylezl z loďky do lesa a utíkal. Okamura jej bos pronásledoval a popíchal si při tom nohy o šišky. Ani to jej ale neodradilo, vrátil se do tábora pro boty a v honu na menšího kamaráda pokračoval. Dick se nakonec musel ukrýt u vedoucího ve stanu a požádat jej o ochranu. Okamurova cílevědomost byla opravdu patrná již od útlého věku.

"Něco jako když se zamilujete ve filmu do záporného hrdiny. Byl to pro nás takový sympatický grázl, který se stále hádal s vedoucími, ale my na něm obdivovali, že všechno znal, všechno uměl, ve všem vynikal," vzpomíná na obdiv, jaký k Okamurovi choval, další jeho bývalý skautský kamarád s přezdívkou Joe.

Ten ale dodává, že Okamura byl konfliktní a jeho povaha nepřispívala k dobré atmosféře v oddílu. "Pamatuji si na jednu výpravu v roce 1987, kdy nám vedoucí oznámili, že Tomio už chodit nebude. Brali jsme to tehdy tak, že byl vyloučen." říká Joe.

Nadšený není ani z Okamurovy dnešní politické kariéry. "Když jej dnes vidím v televizi, mám pocit, že je to jen jeho další hra, do které se furiantsky pustil, aby si něco dokázal. Já stále nevěřím, že to myslí vážně a zdá se mi, že v poslední době se dostal někam, kam sám původně vůbec nechtěl," míní.

"Cíleně vnáší do společnosti nenávist a popírá lidství, přitom má plná ústa demokracie. Tomio tím slouží Moskvě, která chce rozeštvat Evropu. Možná si to ani neuvědomuje." říká Okamurův bývalý vedoucí Martin Pecka. Tomu vadí, že se Okamura ke skautingu vůbec hlásí. 

Redakci EZ se k celé kauze vyjádřil i Tomio Okamura. Ten prý na období, kdy byl ve skautu, vzpomíná rád. "Bylo to velmi milé, přátelské prostředí. Mám skaut rád a přeji, ať se všem skautům v jejich činnosti daří." říká předseda SPD. 

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura skauti Tábory Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) děti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy