Komunista Filip si diktuje: S posílením české zahraniční mise vládu nepodpoříme

Praha - Pokud bude programové prohlášení vlády ANO s ČSSD obsahovat závazek na posílení zahraničních misí armády, KSČM kabinet nepodpoří. Novinářům to dnes řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Uvedl také, že komunisté o toleranci menšinového kabinetu ANO a ČSSD rozhodnou až po vyhlášení výsledků vnitrostranického referenda v sociální demokracii o vstupu do vlády s hnutím ANO. Jeho výsledky budou známy 15. června.

"Pokud by to zůstalo součástí vládního prohlášení, tak by nebyla podpora KSČM možná," řekl Filip o posilování zahraničních misí. Návrh programového prohlášení vlády nyní obsahuje slib na posílení české přítomnosti v Afghánistánu a v Iráku. Hovoří se v něm i o přispívání do vojenských sil NATO v Pobaltí či do sil rychlé reakce.

"Odpovědnost za sestavení vlády má hnutí ANO, které také jedná s KSČM o toleranci vlády," napsal ČTK v reakci na komunistické stanovisko předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle něj byli zástupci sociálních demokratů na jednáních s ANO ujišťováni, že veškeré otázky týkající se programového prohlášení byly s KSČM vyřešeny.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) v reakci na Filipovo vyjádření uvedla, že české zahraniční mise nejsou bojové. "Naše zahraniční vojenské mise jsou nebojové mise OSN, NATO či EU, které pomáhají místním obyvatelům a chrání Českou republiku a Evropu před rozšiřováním migračních vln. Předpokládám, ze udržení míru a zastavení migrace je v zájmu celé české politické scény," napsala na twitteru.

Pravicová opozice v reakci na stanovisko KSČM tvrdí, že vznikající vláda ohrožuje prozápadní směřování země. "Premiér Andrej Babiš si zjevně bude muset vybrat - buď zachovat prozápadní směřování ČR a ctít spojenecké závazky, anebo jít na ruku komunistům. Je to jeho volba a odpovědnost vůči občanům," uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala. "ANO a bohužel i ČSSD jsou ochotné za křesla ve vládě prodat i zahraniční orientaci naší země. Čeká nás kabinet, kterému budou komunisté držet očividně nůž na krku," napsal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Filip bude o stanovisku KSČM informovat předsedu ANO Andreje Babiše a chce vyjednat změnu ustanovení o zahraničních misích. Komunisté podle něj připraví formulaci, která se začlení buď do programového prohlášení nebo do dohody o toleranci menšinové vlády, která by měla stanovovat, že při vysílání vojáků do zahraničí bude Česko respektovat rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Komunisté kritizují také návrh na vytvoření odděleného důchodového účtu obsažený v programovém prohlášení. Podle Filipa existuje riziko, že by se za jiných vlád mohla zastavit valorizace důchodů. Nepovažuje to ale za nepřekročitelnou překážku pro toleranci kabinetu, nutné však podle něj je, aby vznikla nadstranická odborná komise, která bude důchodovou reformu připravovat.

Komunisté budou v rámci dohody o toleranci vlády usilovat také o to, aby se místa v dozorčích radách státních podniků rozdělovala na základě poměrného zastoupení ve Sněmovně. "Pokud mají politické strany mít odpovědnost za stát, musí mít také vliv na to, jak fungují podniky v rukou státu. To není věcí KSČM, to je věcí celé politické scény, všech politických stran," řekl Filip.

ANO a ČSSD mají ve dvousetčlenné Sněmovně 93 poslanců. Aby jejich případný koaliční kabinet získal důvěru, měl by se opírat o hlasy 15 komunistických poslanců. KSČM se ale o toleranci rozhodne až po skončení vnitrostranického referenda v ČSSD. "Pokud by ten výsledek byl negativní, tak všechny věci jsou znovu mimo reálný obraz, tato vláda nevznikne a bude muset vzniknout vláda na jiném formátu," zdůvodnil čekání na referendum Filip.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Vojtěch Filip (KSČM) Hnutí ANO ČSSD Vláda ČR Armáda České Republiky Ondřej Šlechta Petr Fiala (ODS) Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

Kuleba řekl, kdy by Ukrajina mohla začít jednat o míru s Ruskem

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který proběhne v polovině června. Hostit ho má Švýcarsko, delegace z Moskvy se nezúčastní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy