Poslední rána z milosti. Smutné. Vlivný sociální demokrat spustil kampaň proti vstupu do vlády

Praha - ČSSD bude již brzy ve vnitrostranickém referendu rozhodovat, zda vstoupí do menšinové vlády s hnutím ANO a podporou KSČM. Sociální demokraté jsou v odpovědi na tuto otázku nejednotní a experti se domnívají, že výsledky hlasování budou velmi těsné. Bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček teď spustil kampaň, ve které vysvětluje, proč by ČSSD do vlády jít neměla.

Rouček patří k těm sociálním demokratům, kteří se vstupem do vlády nesouhlasí. „Jestli prý budu hlasovat v referendu ČSSD pro vstup do vlády? Ne, nebudu. Od prvního dne po katastrofální volební porážce prosazuji názor, že ČSSD by měla odejít do opozice. Od zítřka budu každý den na FB uvádět jeden důvod proč,“ napsal v úterý na facebooku Rouček.

A jak slíbil, tak také učinil – a zveřejnil první důvod. „ČSSD utrpěla v říjnových volbách drtivou porážku. Tento debakl má mnoho příčin. Jednou z nejvážnějších je rozhádanost a nejednotnost strany. Půl roku po volbách je ČSSD bohužel rozhádaná a rozštěpená ještě více než kdykoli předtím. Překonat tuto rozštěpenost a znovu sjednotit stranu je možno pouze v opozici,“ myslí si sociální demokrat.

To by ale podle něj v případě spolupráce s ANO podle jeho mínění nešlo. „Ve vládě, kde musí strana dělat dennodenně nejrůznější kompromisy, nepopulární a kontroverzní rozhodnutí, by se rozštěpila ještě víc. Při současném stavu volebních preferencí by to znamenalo neskutečné riziko pádu pod 5 procentní hranici volitelnosti,“ varuje.

Rouček také nesouhlasí s argumentem, že v opozici se nedá smysluplně pracovat. „V demokracii je naprosto normální, že strana je někdy ve vládě a jindy v opozici. V té opozici si srovná řady, program i personálie a jde znovu do boje. V poválečné evropské historii najdete stovky takových příkladů. V demokracii neplatí že buďto vláda nebo nic,“ zdůraznil.

Ne všem se ale Roučkova slova líbí. „Chápu Libore, taková poslední rána z milosti. Smutné. Někdy je třeba překonat své ego. Škoda,“ posteskl si exsenátor Zdeněk Škromach.

Podle politologa bude výsledek referenda těsný

„Přijde měsíc masáže a velkého zájmu médií, která bude zajímat, jak se sociální demokraté rozhodnou. Stranící budou pod tlakem, aby se rozhodli o vstupu do vlády a aby tady už v uvozovkách byla „funkční“ vláda s většinovým mandátem,“ uvedl pro EuroZprávy.cz politolog Jan Kubáček. Podle něj bude jistým faktorem v rozhodování také „strašák“ předčasných voleb.

Vliv podle něj bude mít i to, jaká budou konkrétní jména pěti ministrů ČSSD a z jakých budou křídel. „dá očekávat, že tito potenciální ministři budou hodně přesvědčovat místní organizace, aby podpořily vstup do vlády Velmi výrazně rozhodne účast u referenda. Spíše bych si ale vsadil na těsný rozdíl a na to, že sociální demokraté spíše řeknou, že do vlády půjdou,“ dodal pro EuroZprávy.cz Kubáček.

Související

Více souvisejících

Libor Rouček ČSSD Zdeněk Škromach Jan Kubáček (politolog)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy