Žalovat Zemana pro velezradu? Asi se zbláznili, to je trapná komedie. Politici pro EZ otevřeně promluvili

ANKETA - Senátoři z klubu Starostů a nezávislých (STAN) se rozhodli zahájit přípravu materiálů, které by měly vést k ústavní žalobě z velezrady na prezidenta Miloše Zemana. Důvodem jsou Zemanovy výroky o výrobě novičoku v Česku. Co na to říkají politici? A podpořili by podání žaloby? Právě na to jsme se jich zeptali.

„Tu žalobu bych musel vidět. Nechci hodnotit něco, o čem nic nevím. Podle mě je ale výrok prezidenta o novičoku spíše následek jeho zhoršeného zdravotního stavu. Podle mě bude otázka vlastizrady velmi diskutabilní,“ reagoval na dotaz serveru EuroZprávy.cz lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„KDU-ČSL i její senátní klub řeší tuto eventualitu už několik týdnů pro případ, že v dohledné vládě nevznikne vláda s důvěrou. Osobně mi to kvůli výroku o novičoku přijde přehnané, ale se senátory to budeme konzultovat,“ sdělil serveru EuroZprávy.cz šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

„Politická debata o tom, jak prezident využívá znalost utajovaných skutečností ve veřejné komunikaci, je legitimní. Osobně si myslím, že mohli doříci, že ČR není zdrojem látek typu novičok. Ale tahat na něj velezradu, mám za absurdní komunikační šum. Není to vyzrazení tajemství ani porušení ústavy. STAN riskují, že budou takto přeexponovaným krokem směšní,“ varoval pro EuroZprávy.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš. 

Šéf ČSSD Jan Hamáček má jasno. „Nepodpořil bych to,“ reagoval na dotaz serveru EuroZprávy.cz, zda by on osobně aktivity senátorů STAN podpořil.

„Je to naprostý nesmysl, Informace byly z veřejných zdrojů. Jde pouze o snahu některých senátorů se za každou cenu přiživit na mediální známosti prezidenta Miloše Zemana. Kdo o nich kdy slyšel,“ rýpnul si do svých kolegů bývalý senátor Zdeněk Škromach (ČSSD). „Určitě bych nic takového nikdy nepodpořil. Iniciativa je od počátku odsouzena k neúspěchu. Nemá reálný podklad,“ řekl pro EuroZprávy.cz Škromach.

„Senátoři STAN se pozastavili nad jednáním prezidenta republiky a konstatovali, že prezident ohrozil bezpečí občanů, když citoval zjištění zpravodajských služeb a to ještě dezinterpretoval. V tomto postoji je podporuji. Teď, pokud vím, zjišťují a konzultují s ústavními právníky, zda toto jednání naplňuje skutek velezrady. Zatím nic víc. Počkám si tedy na výsledek těchto konzultací,“ řekl pro EuroZprávy.cz předseda STAN Petr Gazdík.

„Byť je mnohými tento pokus hodnocen jako marný, je podle mého názoru nutné se o to pokusit. Prezident Zeman totiž zcela záměrně slouží ruským zájmům, čímž popírá české zájmy. Jeho jednání České republice a jejím občanům škodí a je-li alespoň malá šance s tím něco udělat, je nutné se o to pokusit. Minimálně kvůli tomu, že tím dáme najevo, že nám to není lhostejné,“ uvedla pro EuroZprávy.cz místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

„To snad ani nejde komentovat – ti zoufalí lidé se asi zbláznili. Prezident, když se objevila ta informace, tak vyzval tajné služby, ať prověří, zda je pravda to, co řekli Rusové. A rozvědka potvrdila, že je to pravda. To, že dala za pravdu Rusům a prezidentovi, a ne těm politikům, co lhali, to není chyba prezidenta,“ uvedl pro EuroZprávy.cz předseda SPD Tomio Okamura.

„Začneme připravovat materiály, které by po jejich prověření ústavními právníky měly vést k obvinění prezidenta republiky pro velezradu. Pro část české veřejnosti to je možná trochu silná káva. Avšak poté, co jsme si včera vyslechli závažná sdělení od zástupců ministerstva obrany," prozradil senátor Jiří Šesták. 

„Nemám důvod hájit prezidenta Zemana, který se opakovaně vyjadřoval hanlivě na adresu #DSSS. Tohle je však trapná komedie. Adeptů na velezradu bychom našli jiných dost," reagoval na zprávu na twitteru předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas. 

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa Miloš Zeman Starostové a nezávislí (STAN) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Pavel Bělobrádek Jiří Dolejš Jan Hamáček Jiří Šesták (senátor)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy