Zeman je terčem posměchu: Moudrý prezident a jeho kumpáni naletěli čínským šíbrům? Vypadáme jak hlupáci

Praha - Velký zájem vyvolala zpráva, podle které čínská firma CEFC China Energy v dohodnutém termínu neuhradila pohledávky vůči J&T Private Investments. Kvůli tomu bylo odvolala její představenstvo, včetně místopředsedy Jaroslava Tvrdíka. Kritické hlasy připomínají, že to je jeden z výsledků slavné "ekonomické diplomacie" prezidenta Miloše Zemana.

Čínská CEFC China Energy v dohodnutém termínu neuhradila pohledávky vůči J&T Private Investments (JTPI). Česká společnost proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo včetně jeho místopředsedy Jaroslava Tvrdíka a dosadila krizový management. ČTK o tom dnes informoval mluvčí J&T Private Investments Petr Málek. CEFC kroky J&T odmítá. Závazky je připravena do pátku uhradit, uvedl na twitteru Tvrdík.

„Čínská CEFC dluží tuzemským finančníkům J&T zhruba 11,5 miliardy korun. Částku zatím neuhradila a pravděpodobně už ani neuhradí. Zemanova "ekonomická" diplomacie začíná přinášet své "plody" . Zdá se však, že investice neplynou z Číny do ČR, ale právě naopak,“ rýpnul si do Zemana jeho někdejší soupeř u prezidentské volby Marek Hilšer.

„Že by moudrý pan prezident a jeho kumpáni naletěli čínským šíbrům? Kdyby do svých hloupých kšeftů nezatahovali pověst České republiky, byl by to jejich byznys. Takto přijdou o 11,5 miliardy, ale my opět vypadáme jak hlupáci, kteří podkuřují čínským diktátorům. Pro koho ten pan prezident ve skutečnosti pracuje?“ zajímalo by lékaře.

Do Zemana se pustil i další muž, který se s ním střetl v boji o Hrad. „Diplomacie prezidenta Zemana na mělčině. Čínský kurs s ruským větrem nás zavedl do nebezpečné úžiny. Napraví to vláda bez důvěry, jejíž diplomatickou službu má snad posílit osobně ministryně papírových rakví s Rambohafíkem?“ pustil se Pavel Fischer nejen do Zemana, ale i do současné ministryně obrany Karly Šlechtové.

To političní komentátoři naznačili, že Jaroslav Tvrdík dosavadní místopředseda představenstva CEFC Europe, který byl teď odvolán, se může poohlížet po novém místě. „Nehledá teď hnutí ANO nějakého manažera se zkušenostmi z politiky (ministr obrany), polostátní firmy (ČSA), vedení volebních kampaní (ČSSD) a zahraniční firmy (CEFC)?“ udeřil na twitteru komentátor Václav Dolejš.

Do Tvrdíka si rýpnul i ekonom a komentátor David Klimeš. „Docela by mě zajímalo, co po ČSA, ČSSD a nyní i CEFC se J. Tvrdík rozhodne přivést zu grunt příště. Pro toho pána zjevně není nic too big to fail...“ vysmál se mu.

A Tvrdíka nešetří ani další známý komentátor. „Tak jestli tomu správně rozumím, tak celý slavný čínský investice v Česku spočívaly v tom, že si Luftjarda půjčil cca 16 giga a nějak je ne a ne vrátit. Tak to za tu vlajkoslávu, mlácení demonstrantů a servilní prohlášení ústavních činitelů fakt stálo...“ poznamenal Petr Honzejk v narážce na kontroverzní dění při návštěvě čínského prezidenta Si Tin-pchinga v Praze.

Související

Více souvisejících

CEFC Jaroslav Tvrdík Marek Hilšer Pavel Fischer Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy