ČSSD schválila jména ministrů, trvá na Pochem

Praha - Vedení sociální demokracie dnes schválilo kandidáty na ministry včetně europoslance Miroslava Pocheho, jehož nominaci na šéfa diplomacie odmítl prezident Miloš Zeman. Ministerstvo vnitra by měl vést předseda strany Jan Hamáček, ministerstvo práce a sociálních věcí bývalý náměstek na tomto úřadu Petr Krčál, zemědělství prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor Antonín Staněk. Hamáček to řekl novinářům po jednání předsednictva ČSSD.

Podle jednoho z účastníků jednání pro kandidáty předložené Hamáčkem hlasovalo asi 70 procent předsednictva. 

Hamáček o jménech ministrů s prezidentem Milošem Zemanem mluvil ve čtvrtek v Ostravě. Podrobnosti schůzky nechtěl komentovat. O Pochem ale chce s prezidentem i nadále mluvit. Řekl, že i v minulosti měl prezident jiné názory na obsazení prezidentských postů a vždy se to podařilo vyřešit. Poche je podle něj jazykově velmi dobře vybaven a má velmi dobré kontakty v zahraničí. Poznamenal, že ČSSD chce nadále pokračovat v euroatlantických vazbách a aktivně podporovat ekonomickou diplomacii.

V případě nominace Tomana vzal Hamáček v potaz "nesčetná doporučení" ze zemědělské komunity. Toman jako nestraník je podle něj připraven do ČSSD vstoupit. V případě ministerstva vnitra se předsednictvo podle Hamáčka shodlo, že v čele tohoto úřadu má stát předseda strany.

Jména ministrů budou nyní schvalovat členové strany v referendu. Konat se bude od pondělí 21. května do 14. června. Výsledky budou známy 15. června.

V roce 2010 vyšlo najevo, že Poche o rok dříve skrytě financoval ČSSD - peníze dal straně přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň. Podle kritiků z řad ČSSD svým krokem znevěrohodnil hospodaření strany. Poche se následně vzdal stranických funkcí a rezignoval na pozici lídra jedné z kandidátek ČSSD v Praze, na kandidátce však zůstal.

Letos v lednu podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. "Krajská konference vyzývá občany ČR k účasti v druhém kole prezidentských voleb a doporučuje zvážit podporu takového kandidáta, který nerozděluje společnost, nerozdmýchává nenávist a ctí Ústavu a zákony. Tyto požadavky splňuje kandidát Jiří Drahoš," řekl na krajské konferenci strany.

Jestli to správně chápu,bude mít ČSSD ve vládě 3 ministry, s sebou přivede jednoho Zemanova ministra, za to jim “na oplátku” Zeman vetuje jejich kandidáta na min. zahraničí. Pojistky žádné, ANO si navíc podrží koalici s SPD. To je teda “deal”...;-)

— Petr Fiala (@P_Fiala) 18. května 2018

Jeho kandidaturu na ministra zahraničí ve čtvrtek odmítl prezident Zeman. Podrobnosti nesdělil. Parlamentním listům řekl, že mu vadí, že Poche vystupoval ve prospěch migračních kvót.

Toman je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství. Ten, stejně jako jeho mladší syn Zdeněk Toman, podniká v potravinářství. Jejich společnost Agrotrade patří k významným potravinářským firmám v ČR. Nyní ovládá výrobce majonéz a dresinků Boneco, chovatelskou společnost kuřat Xaverov a firmu Xaverov Trade.

Za svého náměstka si Tomana v létě 2002 vybral ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD). Toman měl na ministerstvu na starosti vyjednávání s Evropskou unií. Později povýšil na post prvního náměstka a státního tajemníka. Z ministerstva odešel na vlastní žádost po nástupu ministryně Mileny Vicenové.

Nominanti ČSSD do vlády jsou věcí sociálních demokratů, ale je zajímavé, že jako strana s kvótami pro členky nenominovali jedinou ženu.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 18. května 2018

Podle serveru Aktuálně.cz Tomanův bratr Zdeněk v roce 2012 přispěl částkou 150.000 na prezidentskou kampaň současné hlavy státu Miloše Zemana. Miroslav Toman sám na podzim 2013 předčasných volbách do Poslanecké sněmovny kandidoval jako nestraník v čele kandidátky Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) v Ústeckém kraji, ale neuspěl. Ministrem zemědělství byl v letech 2013 až 2014 ve vládě Jiřího Rusnoka, která vládla v demisi.

Krčál krátce před listopadem 1989 vstoupil do KSČ; od roku 1996 je členem ČSSD, působil mj. jako místopředseda jihomoravské organizace (v 90. letech) nebo šéf žďárské okresní organizace; v letech 2002 až 2010 byl zastupitelem obce Polnička, kde působil i jako radní; v letech 2008 až 2016 byl zastupitelem Kraje Vysočina a také radním odpovědným za sociální oblast; od srpna 2016 byl několik měsíců politickým náměstkem ministryně práce Michaely Marksové, poté byl od ledna 2017 zhruba rok ve stejné funkci u ministra ministra pro lidská práva a legislativu Jana Chvojky.

Již v roce 2014 byl navržen na ministra práce a sociálních věcí, kvůli vážným osobním důvodům se ale vzdal nominace. Je spoluautorem knihy Žďáráci v letectvu krále Anglie (1940-1945), která se věnuje regionálním osobnostem bojujícím za druhé světové války u britského Královského letectva.

Staněk je členem ČSSD od roku 2001, v komunální politice se pohybuje od roku 2002, nejdříve jako člen komise olomoucké městské části Nové Sady, v roce 2010 byl poprvé zvolen olomouckým městským zastupitelem, v letech 2012 až 2014 byl předsedou klubu zastupitelů ČSSD, po komunálních volbách v roce 2014 byl zvolen primátorem Olomouce, od roku 2015 je členem předsednictva a ústředního výkonného výboru ČSSD a je také předsedou místní stranické organizace v Olomouci, ve volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017 přeskočil ze třetího místa preferenčními hlasy stranického lídra kandidátky Romana Váňu a ve Sněmovně ho tak nahradil.

Letos v únoru neúspěšně kandidoval na předsedu ČSSD, nepostoupil do druhého kola. Před volbou Staněk řekl, že považuje za svou výhodu, že není spojen s žádným výrazným proudem v ČSSD, které se v posledních letech neshodovaly v základních otázkách. Straně by rád vrátil důvěryhodnost a jednotu. Nedařilo se mu ani v dubnové volbě místopředsedy strany, těsně neuspěl ve druhém kole.

Bude lídrem ČSSD do podzimních komunálních voleb v Olomouci. Pozici v čele radnice tak bude obhajovat. "V případě mého zvolení do uvolněné funkce na radnici bych se musel rozhodnout a zastával bych pouze jednu placenou funkci. Nicméně Olomouc vždy bude mou srdeční záležitostí," řekl minulý měsíc Staněk.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Vláda ČR Miroslav Poche Miroslav Toman Petr Krčál Jan Hamáček Miloš Zeman Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy