Co se to děje na Hradě? Zemanovi kolegové otevřeně promluvili

Praha - Prezident Miloš Zeman je prý ve stále větší izolaci. V té jej podle listu Lidové noviny drží dvojice Vratislav Mynář a Martin Nejedlý. Dokonce ani politikům, kteří mají nebo měli k Zemanovi blízko, se prý už nemají možnost s hlavou státu mluvit „mezi čtyřma očima“.

Kdysi bývalí Zemanovi blízcí si postěžovali, že se věci pořádně změnily. Patří mezi něj i exministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová. Přestože stále působí v týmu prezidentových poradců, v poslední době podle svých slov zaznamenala znepokojivé signály, že k Zemanovi její rady ani nedostanou.

„Nevím, kdo mu informace selektuje, ale když jsme spolu v rychlosti mluvili naposledy na setkání poradců, o spoustě věcí nevěděl,“ svěřila se Benešová. Zařídit si osobní jednání je podle velmi složité – a to přesto, že patří mezi jeho poradce. „Pokud budete žádat o schůzku s prezidentem takzvaně mezi čtyřma očima, musí se naplánovat, musí se mu to dát do programu a když je nabitý, odkážou vás na nejzazší termín,“ vysvětluje, jak to chodí.

S podobnými zkušenostmi se deníku svěřil i exsenátor ČSSD Zdeněk Škromach. Ten potvrdil, že se Zemanem již odborné otázky nekonzultuje. „Nevím, jak to tam dnes chodí,“ přiznal. Podobně dopadl i bývalý ministr Zemanovy vlády Miroslav Grégr, který kdysi měl na současného prezidenta velký vliv v ekonomických otázkách.

Právě starší Zemanovi kolegové podle LN hodně vadí Zemanovým současným spolupracovníkům. Prý dostali označení „šloufovci“ podle Miroslava Šloufa, který Zemanovi ještě v době, kdy vedl vládu, dělal šéfa poradců. Po prezidentských volbách 2013 byl ale Šlouf z prezidentova okolí vytlačen dvojicí Nejedlý - Mynář.

Právě tito dva muži teď prý na Zemana mají největší vliv. Mynář působí jako šéf prezidentské kanceláře, díky čemuž má řadu pravomocí vůči zaměstnancům Hradu, ale také má zásadní vliv na prezidentův program. Nejedlý má jako ekonomický poradce vliv na prezidentovu agendu.

Jejich nelibost už podle LN pocítila řada kdysi vlivných pracovníků Hradu. Připomíná například osobu Jindřicha Forejta, který měl mít k prezidentovi i lidsky velmi blízko. Mezi ty „trpěné“ pak prý patřil i šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček, který místo na Hradě raději vyměnil za post velvyslance v USA:

Jak se ale zdá, vliv okolí na Zemana není absolutní. Podle deníku to ukazuje například aktuální situace kolem europoslance Miroslava Pocheho. ČSSD jeho jméno zmiňuje v souvislosti s ministerstvem zahraničí, prezident však opakovaně uvedl, že Pocheho šéfem české diplomacie nejmenuje. A to navzdory tomu, že si měl europoslanec u Mynáře s Nejedlým získat určité sympatie.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Vratislav Mynář Martin Nejedlý (jednatel Lukoilu a poradce Zemana) Marie Benešová Miroslav Šlouf Miroslav Poche

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy