Babiš bude žalovat Slovensko ve Štrasburku

Praha/Bratislava - Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN) kvůli evidenci ve svazcích komunistické StB obrátí na Evropský soud pro lidská práva. Nejvyšší soud SR dnes dovolání Babiše zamítl.

"Jasně jsem se vyjádřil, že do 15. 6. podám žalobu na Evropský soud pro lidská práva v Štrasburku, protože ústavní soud zrušil rozhodnutí tří soudů, které jsem vyhrál," řekl dnes Babiš novinářům. "Teď budu žalovat Slovenskou republiku u Evropského soudu pro lidská práva," dodal.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že spor ještě není u konce. "Věc nekončí, jak jsme byli informováni, bude řešena dalšími právními prostředky," napsal ČTK.

Slovenské soudy nejprve rozhodly, že je Babiš uveden jako agent neoprávněně. Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil rozsudky v Babišův prospěch.

Bratislavský krajský soud poté letos v únoru Babišovu žalobu proti tomu, že je veden ve svazcích StB jako agent, zamítl. Český premiér podal proti rozsudku dovolání, server Denník N dnes ale informoval o tom, že slovenský nejvyšší soud toto dovolání zamítl. 

Evropský soud pro lidská práva, na který se Babiš chce nyní obrátit, zřídila Rada Evropy, sídlí ve Štrasburku. Obracet se na něj mohou občané členských zemí Rady Evropy, kteří se domnívají, že některá z členských zemí porušila jejich lidská práva. Rozhodnutí soudu nemůže zvrátit rozhodnutí justice v dané zemi. Soud může pouze konstatovat, že daný stát porušil při posuzování dané kauzy konkrétní lidská práva, a nařídit mu zaplacení odškodnění stěžovateli a soudní výlohy.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Slovensko Soud pro lidská práva Štrasburk StB

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

včera

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy