Kšeft s chudobou? ČSSD vyloučila podnikatele, jinému to ale toleruje

Děčín - ČSSD ukončila členství Petru Trabalkovi, který v Děčíně vlastní problémový dům s chudými nájemníky. Na nájemním bydlení podniká i další sociální demokrat, zastupitel ústeckého obvodu Severní Terasa Marcel Běhounek. U něj ČSSD problém nevidí.

Pro Trabalkovu nemovitost v Zelené ulici vyhlásil děčínský magistrát již loni opatření obecné povahy, což znamená, že se tu nově příchozím nevyplácí doplatky na bydlení. Nájemníci domu si v minulosti stěžovali například na zamoření štěnicemi. 

"Dům, kde pronajímá byty sociálně slabým a stát to platí, je v naprosto strašném stavu. To nám dělá ostudu a nebyla tam žádná náprava," vysvětlil důvod Trabalkova vyloučení předseda děčínské ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna. 

V nájemním bydlení podniká i další sociální demokrat, zastupitel ústeckého obvodu Severní Terasa Marcel Běhounek, který je jedničkou pro tento obvod pro říjnové volby. Deník Mladá fronta dnes již dříve upozornil, že Běhounkovy firmy vlastní dva bytové domy ve čtvrtích Střekov a Krásné Březno. Ten na Střekově vyhodnotil ústecký magistrát jako problémový a zahrnul jej do opatření obecné povahy. Z katastru nemovitostí navíc vyplývá, že Běhounkova společnost Severočeská realitní vlastní i byty na problémovém sídlišti Mojžíř. To spadá rovněž do lokalit, kde se nově příchozím nevyplácí doplatky na bydlení.

Nájemnice Běhounkova bytu v Krásném Březně listu řekla, že platí měsíční nájemné 9100 korun a 1500 za elektřinu v bytě 2+1. Nájmy se v této lokalitě běžně pohybují okolo 5500 až 6000 korun bez energií.

Běhounek srovnání s Trabalkou odmítá. "Myslím si, že je rozdíl mít ubytovnu a byty," řekl ČTK Běhounek s tím, že v domech jeho firem jde o standardní dlouhodobé nájemní smlouvy za běžné nájemné. "Není to tak, že by tam byla velká fluktuace. Ani tam nejsou byty, kde by v jedné místnosti bylo šest lidí," brání se Běhounek.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD sociálně vyloučení Jaroslav Foldyna Marcel Běhounek (politik ČSSD) Děčín

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy