Čeští politici nadávají Merkelové kvůli výroku o odsunu Němců: To se máme omluvit za Heydricha? A kdo zaplatí za zdevastovanou zem?

Praha - Výrok německé kancléřky Angely Merkelové o tom, že pro poválečný odsun Němců ze zemí střední Evropy nebylo morální ani politické ospravedlnění, vyvolal v České republice bouřlivé reakce. Do kancléřky se tvrdě pustil prezident Miloš Zeman i další politici.

Na Hradě se výrok Merkelové s pochopením rozhodně nesetkal. „‪Reakce pana prezidenta na prohlášení spolkové kancléřky Angely Merkelové k odsunu Němců: Hluboký nesouhlas!“ okomentoval slova Merkelové na twitteru mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Podobně to vidí i komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. „Je známo, že tonoucí se i stébla chytá, a tak nepřekvapí, že Angela Merkelová opět vytahuje odsud Němců z Československa, aby udělala radost CSU. Mohla by zkusit podobný tah třeba u Maďarů nebo Poláků - tam by se s ní asi tak nepárali. Merkelová si asi neuvědomuje, že v době migrační krize a obchodní války s USA přilévá oleje do ohně naprosto zbytečně,“ kritizuje německou kancléřku politička.

„Německo si může své kolaboranty hájit, ale za sebe říkám, že Československo se nemohlo zachovat jinak a pro jeho činy existuje plné morální a politické ospravedlnění. Což potvrdily vítězné mocnosti na Jaltské konferenci. Podotýkám také, že Němců bojujících proti fašismu se odsun netýkal a mohli v ČSR zůstat!“ dodala Konečná

A ještě ostřejší byl sociální demokrat Michal Hašek. „Moralizovat v roce 2018 ve funkci německé kancléřky o tom, jak bylo v roce 1945 ublíženo po prohrané válce Němcům reprezentovaným předtím 12 let kancléřem Hitlerem a nacistickým režimem, je od Angely Merkelové fakt docela úlet,“ nebere si servítky politik.

„Chápu, že se jí rozpadá spolková vláda, ale Česko-německá deklarace z roku 1997 už neplatí? Přepíšeme učebnice historie a omluvíme se za atentát na Heydricha? Otočím to, morálně tedy máme nárok na reparace za statisíce mrtvých Čechoslováků od září 1938 (válka v Sudetech) po květen 1945 a zdevastovanou zemi ... takže kdy nám je německá vláda paní kancléřky Merkelové splatí?“ zajímá Haška.

„Kancléřka Merkelová to posuzuje žel jen dnešním pohledem. Dnes nemají etnické odsuny v Evropě místo. Ale po hrůzách 2. světové války bylo společné soužití těžko představitelné. Politici by se měli zabývat přítomností a nepolitizovat historii,“ komentoval slova německé kancléřky předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

„I toto jsou důsledky paktovaní se některých našich politiků se sudeťáky. Za pár let se jim budeme omlouvat?“ ptá se na sociálních sítích komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

„Nebyla snad před 22 lety podepsána Česko-německá deklarace? Doufám, že kancléřka si jen neuvědomila, že naše sousedské vztahy jsou nejlepší za desítky let a že by stálo zato je i nadále takové udržet. V roce 1996 byla podepsána vzájemná deklarace, ve které se o křivdách minulosti píše. Nechceme přece zase otevírat debatu, co byla příčina a co následek... Stačí si přečíst odstavce II. a III., každý z nich pochopí, že to je uzavřené téma,“ myslí si hejtman Pardubického kraje a místopředseda ČSSD Martin Netolický.

„Nehorázný výrok německé kancléřky Angely Merkelové k odsunu Němců je nepřijatelný a nepochopitelný. Omlouvá neomluvitelné a pouze neuváženě opět podněcuje vzpomínky na hrůzy, jež lidé tehdy v naší republice díky Němcům prožili," přidala se komunistická poslankyně Miloslava Vostrá.

Hnutí SPD pak vyzvalo ministerstvo zahraničí a vládu České republiky k podání oficiálního protestu a předvolání velvyslance Spolkové republiky Německo v souvislosti s revanšistickými výroky kancléřky Merkelové. „Politická pozice Německa, vyjádřená tímto prohlášením, zpochybňuje výsledky druhé světové války, záměrně relativizuje pozici viníků a obětí a přímo ohrožuje politické a bezpečnostní zájmy České republiky. V souvislosti s touto provokací budou žádat poslanci hnutí SPD zařazení mimořádného bodu jednání sněmovny, s cílem jasně se vymezit proti revanšismu německé kancléřky Merkelové.  Angela Merkelová dnes řekla, že pro poválečný odsun Němců "neexistovalo ani morální, ani politické ospravedlnění". Je to revanšistické vyjádření a naprosté svinstvo vůči České republice. Sudetští Němci se masově podíleli na přípravě konečného řešení české otázky, které by znamenalo faktickou a biologickou likvidaci českého národa," uvedl šéf SPD Tomio Okamura. 

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová sudetští němci Miloš Zeman Michal Hašek Kateřina Konečná (poslankyně KSČM)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy