Malá skončí ve vládě? Fujtajbl. Cvičená opička publikum nebaví, tak půjde, smějí se politici

Praha – Premiér Andrej Babiš se nechal slyšet, že pokud se prokáže, že ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) opisovala v diplomových pracích, měla by asi odstoupit. Jeho slova vyvolala velký ohlas především u opozičních stran.

Podle Babiše se má Malá v pondělí k podezřením vyjádřit na jednání poslanců ANO. "Doufám, že se obhájí a že je to jenom, řekněme, nevím, jak to říct, nechci použít to klasické slovo kampaň, jako Čapí hnízdo," doplnil premiér, který je stíhán kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo.

„Králíci v ohrožení! Třináct let stará práce ministryně Malé na vysoké škole nikoho nezajímala, dnes vadí. Možná chybu udělala, králíci však rozhýbali kritiky až při nástupu do funkce ministryně. Takto pozorní mohli být již dříve. Ani se nedivím, že lidé do funkcí třeba i starostu nechtějí, mohlo by se přece něco "najít", třeba se na základní škole porvali se spolužákem," uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Přidal se i jeho stranický kolega. „Odejde Malá v pondělí z ministerstva? Pokud se potvrdí plagiátorství, měla by podle Babiše ‚asi skončit‘,“ poznamenal poslanec Jiří Dolejš.

Opozice je o poznání ironičtější a kritičtější. „Nalezeno na fb: “Plagiátorství = opsáno množství větší než Malá.” Češi jsou stejně smějící se bestie,“ rýpnul si europoslanec ODS Jan zahradil.

„Pokud Malá opisovala, měla by odstoupit, řekl Babiš. Nevidím k tomu důvod, hájí se ministryně. A má recht, proč by odstupovala, když její šéf neodstoupil za daleko horší věci? Agrofert se Zemanem nastavili laťku tak, že ji malá ministryně sotva může překonat," myslí si místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Pokud se prokáže, že Andrej Babiš získal 50 milionů podvodem na Čapí hnízdo, měl by asi odstoupit,“ uvedl v reakci na babišova slova europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Fujtajbl. Cvičená opička publikum nebaví, tak půjde. Odpovědnost za prvotní tragický výběr nula, můžou za to králíci. Špína chlap,“ přisadil si Mirek Topolánek.

Malá trvá na tom, že nevidí důvod k rezignaci a že má ve vztahu ke studiu svědomí čisté. Podle ní ji má kauza očernit a považuje ji za útok na Andreje Babiše a novou vládu.

Související

Taťána Malá (ANO)

Poslanci se mají zabývat kontakty šéfa civilní rozvědky 25. srpna

Sněmovní komise pro kontrolu civilní rozvědky, tedy Úřadu pro zahraniční styky a informace, se bude 25. srpna zabývat kauzou kontaktů šéfa této tajné služby Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Přizvala si k tomu jak ředitele ÚZSI Mlejnka, tak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). ČTK to dnes řekla předsedkyně této komise Taťána Malá (ANO).
Taťána Malá (ANO)

Někdejší ministryně Malá nebude kandidovat do vedení jihomoravského ANO

Končící předsedkyně jihomoravského ANO Taťána Malá nebude kandidovat do žádné funkce v předsednictvu krajské organizace. Napsala to dnes ČTK. Krajský sněm si dnes v Brně zvolí nové vedení, které bude mít za úkol znovu vytvořit zrušenou brněnskou organizaci ANO. Předsednictvo hnutí ji v půli června zrušilo kvůli sporům a možnému napojení některých lidí na pochybné kauzy.

Více souvisejících

Taťána Malá (ANO) Andrej Babiš Pavel Kováčik Jiří Dolejš Marek Ženíšek (TOP 09) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 33 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 10 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

Pavel pojede na mírový summit o Ukrajině do Švýcarska

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal pozvání ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Obě hlavy státu spolu telefonicky hovořily i o spolupráci obou zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy