Opoziční smlouva? Vynikající nápad, básní Klaus. Pak se ale ozvali Kalousek, Herman, Pilip a další

Praha – Přestože málokterý krok v novodobé historii české politiky vyvolal tolik protichůdných reakcí jako smlouva, kterou před 20 lety, 9. července 1998, po sněmovních volbách podepsaly ČSSD a ODS, Václav Klaus tvrdí, že to byl vynikající politický nápad. Řada současných i bývalých politiků s ním ale nesouhlasí.

Podle kritiků byla opoziční smlouva zásadním porušením demokratických principů. Exprezident Klaus ji ale i po letech považuje za vynikající politický tah, uvedl v rozhovoru pro iRozhlas.

„Opoziční smlouva byla vynikající politický nápad. Vynikající pro tehdejší dobu a dnešní doba o to silněji ukazuje, že by takový podobný nápad byl potřeba i v současnosti,“ myslí si Klaus a tím, že by smlouvu i se znalostí všech důsledků podepsal.

Jenže řada politiků nesouhlasí. „Do r. 1998 byla politika střetem idejí a hodnotových východisek. Oposmlouva jí změnila na cynickou technologii moci. V r. 2002 se tomu vzepřel Špidla a síly oposmlouvy, mezi které patřil i Babiš, ho semlely. Tuhle setbu sklízíme dodnes,“ postěžoval si na twitteru šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podobně to vidí i někdejší ministr financí Ivan Pilip, který působil i v Klausově vládě. „Opoziční smlouva poškodila českou politiku fatálně, na tom se s VK v subjektivních názorech samozřejmě neshodneme. Jeden fakt je ale zcela objektivní- v tomto období začala na obchodech se státem zázračně bohatnout do té doby málo známá společnost Agrofert,“ myslí si.

„Klaus:”Opoziční smlouva by byla dobrá i dnes”. Pro další prohnití společnosti jistě. Ale i tak se nám v tomto směru daří slušně. Opoziční smlouva by to dotahla. Ona ostatně tak ještě trochu funguje,“ tvrdí europoslanec Pavel Telička.

Opoziční smlouva degradovala rozvíjející se demokratickou politiku u nás, mocenské zájmy převážily nad politickými hodnotami. Ukázalo se zároveň, jak nesmírně důležité je mít funkční brzdy jako Senát, či ÚS. Ale i tehdy bylo nemyslitelné, aby komunisté získali vliv na vládu.

— Markéta Adamová (@market_a) 9. července 2018

„Opoziční smlouva byla "o pozicích". Eliminovala kontrolu skutečné opozice a přinesla změny volebního zákona, který diskriminuje voliče menších stran. Byl to začátek politiky kmotrů a velrybářů, s jejichž následky se potýkáme dodnes,“ uvedl na twitteru místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Jeho stranický kolega a bývalý ministr kultury Daniel Herman poznamenal, že se historie opakuje. „M. Zeman a V. Klaus podepsali dnes přesně před 20 lety „Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v ČR uzavřenou mezi Českou stranou sociálně demokratickou a Občanskou demokratickou stranou“ (opoziční smlouva). A dnes..? A pak, že prázdniny jsou "okurkovou sezónou"!“ rýpnul si.

A kritický je k opoziční smlouvě i politolog Daniel Kroupa. „Opoziční smlouva byla hanebnou dohodou dvou nejsilnějších politických stran na likvidaci stran ostatních a dohodou o zákulisním rozdělení moci. Opoziční smlouva rozvinula korupční prostředí a stala se líhní oligarchů, kteří se nyní chopili moci,“ upozornil.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Miroslav Kalousek Ivan Pilip Pavel Tělička Ondřej Benešík Daniel Herman Daniel Kroupa

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy