Zimola, Škromach a spol. kopou do Chovance: Že má svědomí? Chceme ho vidět. Je jako Melčák

Praha - Poslanec ČSSD Milan Chovanec ve středu nepodpořil vládu ANO a ČSSD s podporou KSČM. Část jeho spolustraníků je na něj naštvaná, našli se ale i tací, kteří dali najevo,. že s ním souhlasí.

„Máme vládu s důvěrou. Cením si našich čtrnácti poslanců, kteří podepsali koaliční smlouvu a také ji potvrdili ve včerejším hlasování. Prokazují tím odpovědnost vůči sociální demokracii, vůči voličům i naší zemi. ČSSD se musí přestat v očích veřejnosti zabývat sama sebou, ale konečně řešit problémy lidí,“ myslí si místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

„Dneškem začíná další etapa, před námi je velký kus práce na vládě a komunální volby. Napjatě teď budu očekávat, až bude Milan Chovanec naplňovat své další politické kroky tak, aby byly v souladu s jeho svědomím,“ rýpnul si do svého spolustraníka Zimola.

To, že vláda ANO a ČSSD vznikla, ocenil i někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Děkuji všem poslankyním a poslancům sociální demokracie, kteří za několik desítek minut podpoří v souladu s výsledky celostranického referenda třeba i přes odlišný osobní názor důvěru koaliční vládě, ve které je ČSSD zastoupena. Prokazují tím svoji odpovědnost - vůči sociální demokracii, vůči našim voličům a vůči naší zemi. Sám vím z minulosti, jak hodně obtížné to je, přesto to dokázali i přes snahy náš klub ostrakizovat a rozkládat. A jak řekl Roman Onderka - důvěra platí do první zrady,“ vzkázal Hašek.

Podle exsenátora ČSSD Zdeňka Škromacha dostala ČSSD šanci na politický reparát. „Bude záležet jen na reprezentantech ČSSD zda se povede. Chápu nervozitu a rozladění členů a příznivců opozičních stran. Mají na to v demokracii právo, včetně demonstrací a dalších způsobů projevů nespokojenosti,“ napsal na facebooku.

Ještě ve středu ráno Škromach na sociálních sítích poznamenal: „Plně důvěřuji našim poslancům za ČSSD. A nevěřím, že by se mezi nimi našel nový Melčák“.

Když se pak ukázalo, že Chovanec vládu nepodpoří, Škromach sdílel odkaz na rozhovor, ve kterém Chovanec prohlásil, že pokud sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu vstup do vlády podpoří, on jí dá svůj hlas. „Cením si toho, že Milan drží slovo,“ rýpnul si.

Podle něj se tedy Chovane dostal na úroveň Miloše Melčáka, který v lednu 2007 spolu s poslancem Michalem Pohankou, ač oba patřili k opoziční ČSSD, umožnili, aby druhá vláda Mirka Topolánka získala důvěru. „Oba nehlasovali pro ČSSD, za jejíž program byli zvoleni. Není v tom rozdílu. Navíc v cizím žoldu a za cizí zájmy,“ má jasno Škromach.

Bývalý poslanec ČSSD a zastupitel Plzeňského kraje Václav Votava ale poukázal na to, že ČSSD nedostala od ANO to, co bylo dojednáno. „Určitě je nesporné, že byla podepsána koaliční dohoda která dnes, kdy Sněmovna jedná o důvěře,není zcela naplněna (4 členové vlády místo 5). Nebylo naplněno ani usnesení předsednictva strany stran našich nominantů na ministry,“ připomněl na sociálních sítích.

„Osobně jsem se netajil tím, že jsem nehlasoval pro náš vstup do vlády a to i pro bohaté osobní zkušenosti z minulého volebního období. A tento názor jsem nezměnil. Domnívám se také, že bylo prolomeno stále platné Bohumínské usnesení. Myslím, že bychom měli být hrdou stranou se 140letou historií a zachovat si elementární důstojnost,“ dodal Votava.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Vláda ČR Milan Chovanec Jiří Zimola Zdeněk Škromach Michal Hašek

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 8 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy