Hlasování v ANO neplatné. Vedení odstranilo Nachera z pozice lídra

Praha - Poslanec ANO Patrik Nacher, který měl na základě vnitrostranického referenda na podzim kandidovat na primátora, zřejmě nakonec lídrem nebude.

Šéf hnutí a premiér Andrej Babiš ČTK napsal, že o tom, zda bude Nacher jedničkou, nebo ho v čele kandidátky vystřídá spolumajitel firmy Fincentrum Petr Stuchlík, stále hnutí vede debatu.

"Já to nechám na hnutí. Nacher je určitě dobrý kandidát, ale hnutí potřebuje také nové tváře. Na pražskou kandidátku potřebujeme silný tým," napsal Babiš s tím, že rozhodovat bude vedení hnutí příští týden. Na otázku, zda by podle něj měl Stuchlík být volební jedničkou, či dvojkou, odpověděl, že "o tom vede hnutí debatu".

I když o kandidátce definitivně rozhodne výkonný výbor hnutí v pondělí odpoledne, Nacher na základě svých informací počítá s tím, že bude vyměněn. Pravděpodobně zůstane na kandidátce na nižším místě, ale ještě si to rozmyslí přes víkend.

Nachera jako kandidáta na primátora vybrali pražští členové ANO v referendu, podle stanov hnutí nicméně může vedení do podoby kandidátek zasáhnout. Před vstupem do politiky se Nacher veřejně angažoval v boji proti bankovním poplatkům. Od roku 2014 zasedá v pražském zastupitelstvu a od loňska je i poslancem.

Komplikace při výběru kandidáta na primátora mělo ANO v Praze i před posledními komunálními volbami v roce 2014. Kandidátku v Praze měl původně vést bývalý primátor Jan Kasl, další variantou byla podnikatelka Martina Schopperová. Nakonec byla jedničkou Andriana Krnáčová, která se po vítězství ve volbách ujala postu primátorky. Letos kandidovat nebude.

Související

Patrik Nacher

ANO je ochotné tolerovat dočasnou menšinovou radu v Praze, předložilo podmínky

Zástupci pražského ANO dnes předložili koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) programové body, za kterých by tolerovali dočasnou menšinovou radu hlavního města. Mezi nimi je například aktivní řešení energetické krize nebo fungování města. Svá rozhodnutí si strany vzájemně sdělí v úterý. Novinářům to dnes řekli vyjednavači Spolu a ANO. Volby v Praze vyhrálo Spolu před druhým ANO a třetími Piráty. 
Patrik Nacher

Nacher připustil podporu ANO pro menšinovou pražskou radu

Hnutí ANO v Praze o koalici se Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) nejedná. Je ochotné podpořit menšinovou městskou radu do konce února, zatím jej Spolu ale oficiálně neoslovilo, řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání stínové vlády ANO předseda zastupitelského klubu hnutí Patrik Nacher.

Více souvisejících

Patrik Nacher Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

před 7 hodinami

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Putin prozradil, kolik ruských vojáků bojuje na Ukrajině

Ve válce na Ukrajině bojuje téměř 700 tisíc Rusů, prozradil ruský prezident Vladimir Putin na pátečním setkání s vyznamenanými účastníky invaze, která trvá už déle než dva roky. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy