Žít Brno vyzvalo k přijetí desítek uprchlíků, napíše do Itálie i Babišovi

Brno - Hnutí Žít Brno navrhuje, aby moravská metropole přijala několik desítek migrantů z Itálie. Chystá se v této záležitosti poslat dopis italskému premiérovi Guiseppemu Contemu i českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Koaliční partneři hnutí Žít Brno iniciativu odmítli.

Babiš o víkendu odmítl italskou žádost o pomoc se 450 migranty. Conte ho pozval do Itálie, aby o migraci jednali. Babiš je ochotný s ním mluvit, chce ho přesvědčit o českém stanovisku k migraci. Premiéři hledají společný termín schůzky.

V Brně tvoří koalici ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených. Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) uvedl, že už dnes v Brně žije přes 2000 lidí z islámských zemí a 1000 arabsky hovořících. "Přijmout další desítky migrantů nikomu neublíží," míní Hollan.

Podle něj nehrozí, že by se přijetím pár lidí strhla přijímací vlna. "Česká republika má dobrou azylovou politiku. Ti lidé musejí projít řízením, takže nehrozí, že sem budou proudit desítky tisíc," řekl Hollan.

Podle předsedkyně hnutí Barbory Antonové strká Babiš hlavu do písku. "Odmítá se o migraci bavit. Vytváří z nás zemi, která není solidární vůbec s nikým. Česká republika je součástí Evropské unie a otáčet se k partnerům zády je nedůstojné," řekla Antonová.

"Od Žít Brno je to nerozvážné teatrální gesto, které skutečnou pomoc potřebným jedině zkomplikuje. Pomáhat lidem ohroženým například válkou je potřeba a vláda má v rámci České republiky dostatek kapacit na to, aby účinnou pomoc nabídla. Integraci a pomoc je potřeba poctivě a realisticky připravovat a projednat. To se v případě plánu Žít Brno neděje," řekl ČTK primátorův náměstek Martin Ander (SZ).

Podle primátora Petra Vokřála (ANO) se k situaci musí postavit česká vláda. "Honit na tom politické body dva měsíce před volbami mi přijde nevhodné. Pokud chtějí psát italskému premiérovi, ať mu napíšou, ale my se teď nechceme plést do vyjednávání premiérů," uvedl Vokřál.

Související

Covid-19, ilustrační foto

Antigenní testy mohou zabránit třetí vlně koronaviru, věří zadavatelé studie

Spolehlivost antigenních testů při správném použití dalece přesahuje 90 procent, jejich masivní nasazení by mohlo zabránit třetí koronavirové vlně v Česku. Podle organizátorů probíhající studie to vyplývá z analýzy vzorků u necelé stovky lidí, kteří se podrobili laboratornímu PCR testu, rychlejšímu antigennímu testu i testu na protilátky. Zároveň v dotazníku poskytli bližší informace k anamnéze.
Stanislav Křeček

Křeček odmítá kritiku: Nikdy se nestalo, že by se podnětem ombudsman nezabýval

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček dnes ujistil, že že se nikdy nestalo ani nestane, aby ochránce práv nezabýval doručeným podnětem. Reagoval na otevřený dopis více než 300 právních akademiků, advokátů a studentů práva. V dopise Křečkovi mimo jiné vytýkají, že svými kroky a výroky ve funkci podlomil důvěru, že roli veřejného ochránce práv plní s vědomím vážnosti funkce.

Více souvisejících

Matěj Hollan - Brno uprchlíci Andrej Babiš Giuseppe Conte Petr Vokřál (primátor Brna)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy