První skandál ministryně Novákové? Její výrok dopálil Kalouska a Jurečku

Praha - Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) čelí ostré kritice ze strany opozice. Ke svému angažmá ve vládě trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše (ANO) totiž uvedla, že podobně jako on se při žádostech o dotace chovala "velká většina podnikatelů".

Policie obvinila Babiše z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo, předseda ANO to označuje za účelové. 

Trestní stíhání premiéra podle Novákové "není zcela relevantní". "Takhle se chovala velká většina podnikatelů v té době, kteří si žádali o dotace, a trestně stíhaní nejsou," řekla v DVTV. Jde podle ní o politickou kampaň vedenou proti Babišovi a voliči ukázali, že jim jeho trestní stíhání až tak nevadí. "Tato země potřebuje vládu a je zapotřebí k tomu přistupovat pragmaticky," uvedla k tomu, že vláda, v níž zasedá, získala ve Sněmovně důvěru i díky hlasům komunistů.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) je ale drtivá většina podnikatelů na rozdíl od Babiše poctivá. "Důrazně žádám ministryni Novákovou, ať neuráží podnikatele," napsal na twitteru.

"Každý podnikatel fakt neoptimalizoval daňové přiznání přes korunové dluhopisy a nepřipravil tak stát o 55 milionů Kč a každý podnikatel fakt nezkoušel dotační podvod z evropských fondů. Docela šílená argumentace paní ministryně," uvedl na twitteru exministr zemědělství Marian Jurečka.

Poukázal tak na to, že Babiš nakoupil v letech 2013 a 2014 za 1,5 miliardy korunové dluhopisy vydané koncernem Agrofert, který v té době vlastnil. Výnosy z korunových dluhopisů vydaných do konce roku 2012 se přitom nemusí danit a firmy, které je vydaly, si mohou náklady na úroky odečíst z daní. Podobně tehdy postupovaly také jiné podniky.

Podnikatelů se zastal Jan Skopeček (ODS). "Není možné šmahem odsoudit všechny podnikatele a říci, že všichni podnikatelé, kteří čerpají dotace, jsou zloději nebo podvodníky. Většina podnikatelů jsou slušní lidé," řekl v České televizi. "Měli bychom konečně přestat střílet do této velmi důležité skupiny lidí, bez kterých by naše ekonomika nemohla existovat," dodal. 

Vyjádřil se i šéf Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR Karel Havlíček. Naplnit kritéria žádostí o evropské dotace podle něj není jednoduché a stoprocentní projekt prakticky neexistuje. "Bude-li chtít někdo něco najít, obvykle se mu to podaří. To ale neznamená, že žadatel je podvodník. To, jestli je projekt v pořádku, musí posoudit kontrolní instituce příslušného poskytovatele podpory, která může vyzvat k vrácení prostředků a udělí případně penále. I když tak nastane opět ale neznamená, že dotyčný byl podvodník," uvedl.

Související

Dan Ťok

"Trafiky" pro Novákovou a Ťoka? Babiš rázně odmítl spekulace

Hnutí ANO nebude navrhovat své bývalé ministry Dana Ťoka a Martu Novákovou na velvyslanecké pozice. Vyplynulo to z odpovědi premiéra Andreje Babiše (ANO) na dotazy Věry Kovářové (STAN) při dnešních sněmovních interpelacích. O tom, že Ťok a Nováková mají zájem o působení v českých diplomatických službách, napsal před týdnem server Respekt.cz.

Více souvisejících

Marta Nováková (ministryně) Vláda ČR Andrej Babiš Miroslav Kalousek Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jan Skopeček (ODS) Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy