Šéf bezpečnostního výboru Koten (SPD) požádal o prověrku

Praha - Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) požádal o bezpečnostní prověrku. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdil Koten, dokument podal zhruba před měsícem.

Splnil tak slib, který dal, když byl loni v listopadu do čela výboru zvolen. Rozhodl se pro stupeň tajné, podle něj totiž sněmovní výbor dokumenty s vyšším utajením nedostává, napsal web.

Podle Kotena navíc prověrka na stupeň tajné trvá půl roku, takže by ji teoreticky mohl získat brzy. A pokud by prověrku na vyšší stupeň přece jen potřeboval, kdykoli si ji dodělá, dodal.

"Bude to dobré pro novináře, bude to dobré pro mě, bude to dobré pro všechny, protože pokud mě prověří Národní bezpečnostní úřad a neshledá, že jsem ruský agent nebo podobně," sdělil serveru.

K žádosti o prověrku nejvyššího stupně Kotena vyzvala TOP 09, doporučit se mu ji chystalo hnutí SPD, pokud se stane předsedou výboru. Koten tehdy upozornil na to, že po bývalých šéfech výboru prověrku nikdo nechtěl.

Související

Radek Koten (SPD) Rozhovor

S premiérem jsem se sešel podle zákona. Kompromitující materiály na ředitele Koudelku jsem nesháněl, říká Koten

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) nesouhlasí s tvrzením poslance ODS Pavla Žáčka, podle něhož nemá žádnou pravomoc scházet se bez vědomí členů orgánů s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a jednat s ním o postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS). „S panem premiérem jsem na základě jeho žádosti řešil doplnění žádosti podle zákona o tajných službách a projednání návrhu na ředitele vládou tak, abychom se pohybovali v zákonném rámci pro svolání mimořádné schůze výboru pro bezpečnost,“ říká Radek Koten, který tak reaguje na kritiku místopředsedy orgánu Pavla Žáčka, jenž své vyjádření poskytl včera webu EuroZprávy.cz.
Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS.

Koten nemá pravomoc scházet se bez vědomí výboru s Babišem, chtěl z Hradu materiály na Koudelku, tvrdí Žáček

Místopředseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček ODS si neodvažuje predikovat, jaká bude budoucnost ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky poté, co se v pátek neuskuteční avizovaná mimořádná schůze k postupu výběru šéfa civilní kontrarozvědky. Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) ji kvůli formální chybě premiéra Andreje Babiše (ANO) v žádosti zrušil. Pětiletý mandát Koudelkovi přitom vyprší k 15. srpnu a jeho další setrvání si nepřeje prezident Miloš Zeman. „Hlava státu se vlamuje do pravomocí slabého premiéra a hrozí tak oslabení bezpečnostního zpravodajského aparátu. Babiš však myslí jen na sebe,“ říká pro EuroZprávy.cz Pavel Žáček.

Více souvisejících

Radek Koten (SPD) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy