Ovčáček udeřil na Kluse a další umělce: Uráží všechny voliče Babiše

Praha – Rozsudek v kauze H-System vyvolal debaty o spravedlnosti a o stavu české justice. Objevily se také informace, které spojují kauzu s ČSSD a prezidentem Milošem Zemanem. To ale prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček důrazně odmítl.

Ovčáček se v rozhovoru pro Český rozhlas zastal svého šéfa Miloše Zemana. Ten se na Hradě kvůli H-Systemu sešel s předsedou nejvyššího soudu Pavlem Šámalem a šéfem Ústavního soudu Pavlem Rychetským. Podle Ovčáčka prezident může s předsedy soudů kauzu konzultovat. „Zdůrazňovali jsme slůvko konzultovat, nikoli diktovat, nařizovat nebo projevovat nějaká přání," říká Ovčáček. 

Zeman už dříve uvedl, že rozsudek v kauze H-Systemu „vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému.“ Soudce Kamil Kydalka, který majoritního akcionáře H-Systemu Petra Smetku poslal za podvod na 12 let do vězení, ale obrazem zmínil roli Zemanova někdejšího poradce Miroslava Šloufa.

V rozsudku Městského soudu v Praze z roku 2004 se uvádí, že Šlouf po celý rok 1996 docházel do H-Systemu a každý měsíc si odnášel 24 tisíc korun. „Pan Šlouf je po smrti, nemohu za něj hovořit. Mohu jen konstatovat fakta, že pan Šlouf nebyl v této věci nikterak trestán. Soud jasně konstatoval, že s Milošem Zemanem nemá kauza H-System nic společného,“ říká teď Ovčáček.

O spojení Zemana a H-Systemu upozorňuje i advokátka Hana Marvanová. Ta tvrdí, že byl Šlouf spojkou mezi Smetkou a Zemanem a že část vytunelovaných peněz z H-Systemu končila v pokladně ČSSD v době, kdy stranu vedl právě Miloš Zeman.

„Pana prezidenta jsem upozornil, že někteří politici a novináři se snaží očernit jeho jméno v souvislosti s kauzou H-System. Považuji to za sprosté a mimořádně neetické a nemorální. Pan prezident v této věci nikterak nepůsobil a neměl s těmi lidmi žádné vztahy,“ odmítá Ovčáček.

Marvanová, která v podzimních komunálních volbách kandiduje za hnutí STAN, podle něj cílí na některé pražské voliče, které se snaží oslovit. „Paní Marvanová si na tom dělá špinavou volební kampaň. Je to morálně špatně, ale je to její věc,“ tvrdí mluvčí.

Ovčáček se také vyjádřil ke kauze kolem premiéra Andreje Babiše a Tomáše Kluse. Ten vyhlásil bojkot médií a firem, které patří do Babišova koncernu.  Podle Ovčáčka je možné chování Kluse a dalších známých osobností, kteří jej podpořili, přirovnat k období, kdy českoslovenští umělci odsuzovali Chartu 77 a podepisovali tzv. Antichartu. „Já myslím, že je to velmi přiléhavé a že je to urážka všech voličů, kteří volili pana premiéra,“ udeřil Ovčáček.

Podobné věci se podle něj dějí i ve světě. „Je to podobné jako ve Spojených státech amerických, kde se určité umělecké kruhy předhánějí v tom, aby bojkotovali, popřípadě urazili Donalda Trumpa,“ dodal mluvčí Hradu.

Související

Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Ovčáček proti Babišovi a zmatky kolem covidu

Moji milí, vítejte u dalšího vydání Událostí PN. Je před Vánocemi. Jak už jsem psal vloni, zkuste nezapomenout na to, že veškerý ten světélkující, ze všech stran povykující a obtěžující „vánoční“ teror je tu jen proto, že ve skutečnosti už neslavíme Vánoce, slavíme jakousi neurčitou simulaci bez významu, a aby nám to nebylo tak divné, všeprostupující konzum nahrazuje tu prázdnotu uřvaností.
Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Pokání Jiřího Ovčáčka a Babišovo peklo

„Stydím se za to, co jsem dělal. Nenávist je můj největší hřích,“ posypal si hlavu popelem v rozhovoru se Světlanou Witowskou končící hradní mluvčí Ovčáček. A v rozhovoru působil tenhle hradní komik, bývalý autor komunistických Haló novin, wannabe křesťan a věčná attention whore sociálních sítí Jiří Ovčáček slušně, smířlivě a skoro by se zdálo, že celé to svoje angažmá hodlá spláchnout jako roli, která mu byla přisouzena, vnucena a kterou musel hrát. Na což by mu, upřímně řečeno, mohl skočit jen člověk buď s poruchou paměti, nebo zcela dementní. 

Více souvisejících

Jiří Ovčáček Miloš Zeman H-System Miroslav Šlouf Tomáš Klus Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy