Mrtví vojáci byli žoldáci a okupanti? Na sociálních sítích se strhlo peklo. Jste idioti, vzkázal Čechům Jakub Janda

Praha - Celým Českem otřásla zpráva o smrti tří českých vojáků v Afghánistánu. Šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu, když se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. Lidé prostřednictvím sociálních sítí vyjadřují soustrast jejich rodinám, našli se ale i tací, kteří vojáky označily za žoldáky.

Přestože většina Čechů vyjadřuje rodinám vojáků padlých v Afghánistánu soustrast, objevily se i negativní komentáře. „Moc mi jich lito není. Věděli do čeho jdou a nešli tam zadarmo. Afghánistán patří především Afgháncům a ti už si poradili s mnoha okupanty. Člověk se holt nemůžu účastnit koloniální dobrodružství a myslet si, že jen tak vyvázne. Nejsou to hrdinové, spíš oběti. Jestli je někdo hrdina, tak spíše ten Afghánec. Postavit se proti přesile dobře vyzbrojených a vycvičených cizích bojovníků, na to musí mít člověk odvahu,“ napsal například jeden diskutující na facebooku české armády.

V různých komentářích pod články a příspěvky na sociálních sítích se ale zároveň objevila slova o tom, že tito vojáci byli jen žoldáci, kteří bojovali v zahraničí za cizí mocnosti. „Hrdinové? Ti kluci tam jdou většinou dobrovolně vydělat si peníze. Tahle válečná americká tour je jen pro peníze, ropu a další bohatství či vliv a moc. Svržení tamních diktátorů vedlo jen k většímu chaosu. Evropa by udělala pro bezpečnost mnohem více, kdyby si bránila vnější hranice,“ napsal například na jeden z diskutujících na facebooku armády.

„Považuji je spíše za oběti, než za hrdiny. Hrdina je u mě někdo, kdo nezištně koná podobné činy. Tito jsou spíše velmi dobře placení žoldáci. Samozřejmě je to smutné, především pro jejich rodiny,“ napsal další z Čechů. „Jsou to žoldáci, tedy jejich návštěva tohoto státu, je jen uspokojením jejich ekonomické potřeby. Každé povolání má svá rizika. Není tedy žádný důvod k tomu, abych z mých daní podporoval někoho , kdo o svém žití či nežití rozhodl sám,“ přidal se další.

Podobná slova ale naštvala nejen většinu Čechů, ale i politiky. „Těm, kteří padlé kluky z Afghanistánu nazývají žoldáky: tihle chlapi dělají životně nebezpečnou práci pro ČR, pro nás všechny, protože máme nějaké závazky a povinnosti. Proto si zaslouží naši úctu. Čest jejich památce a upřímnou soustrast jejich blízkým!“ pokáral Čechy za slova o žoldácích místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Přidal se i Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. „Kdo tvrdí, že jsou naši vojáci žoldáci, tak na to má samozřejmě právo. Já mám zase právo si o něm myslet, že je naprostý idiot. Máme tu totiž svobodu, kterou naši vojáci spolu po boku našich spojenců brání,“ zdůraznil.

Podobně to vidí třeba také syn expremiéra Nečase Ondřej. „Máme na co být hrdí. Třeba na statečné internetové bojovníky, nebojící se plivnout do tváře mrtvých vojáků. Každý den zasedají ke klávesnicím, aby nám ukázali pravdu bez ohledu na nebezpečí, oproti kterému je patrola v Afghánistánu v podstatě takovou procházkou po Náplavce. A na rozdíl od prohnilých žoldáků za to neberou miliony, pracují pro dobro národa zdarma, ve volném čase! Inu, služba je služba. Pohlédněte těmto hrdinům do jejich odhodlaných tváří...,“ rýpnul si Ondřej Nečas. 

Související

Tři čeští vojáci, kteří 5. srpna 2018 zahynuli v Afghánistánu. Zleva: rotný Martin Marcin, desátník Kamil Beneš a desátník Patrik Štěpánek.

Smutné výročí. Uplynuly dva roky od zabití tří českých vojáků v Afghánistánu

Druhé výročí tragického úmrtí svých tří vojáků v Afghánistánu si dnes připomněl táborský mechanizovaný prapor. Pietního aktu v areálu kasáren se účastnili i rodiče zemřelých. Před dvěma roky se šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, stali oběťmi teroristického útoku poblíž základy v Bagrámu.

Více souvisejících

smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018) sociální sítě Armáda České Republiky Jiří Zimola Jakub Janda (Evropské hodnoty)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy