Proč to museli odnést naši chlapci? Kvůli smrti vojáků v Afghánistánu se objevilo hodně drsné prohlášení

Praha - Kolem smrti tří českých vojáků v Afghánistánu je stále dusno. Někdejší poslanec hnutí ANO a bývalý člen sněmovního výboru pro obranu Bohuslav Chalupa na sociálních sítích zveřejnil slova, nad kterými se mnozí pozastavili.

Bývalý poslanec hnutí ANO a poradce ministra obrany Bohuslav Chalupa se na facebooku ve svém komentáři vrátil k úmrtí tří českých vojáků v Afghánistánu. „Můžeme donekonečna filosofovat proč tomu tak je, jistě - ale to nijak nevyřeší nebezpečí, kterému jsou nyní vystaveni obyčejní lidé (ne chránění politici) v Evropě včetně našich. Chytráků se opět vyrojila opět celá mračna a většina z nich pravděpodobně ani neví jak se nabíjí automatická zbraň, jak účinnou zbraní může být nabroušená polní lopatka, neví, že na vojně se musí poslouchat,“ postěžoval si Chalupa.

Poukázal na to, že čeští vojáci nepůsobí jen v Afghánistánu, ale i například v Mali. „I proto, aby maximálně narušili schopnosti protivníka v jejich centrech, kde se plánují teroristické útoky proti civilnímu obyvatelstvu na celém světě, kde se plánuje černý obchod s lidmi, migrace atp., aby teroristům dali pocítit, že jsou a budou jim bránit všemi dostupnými prostředky v páchaní zvěrstev. A je zapotřebí pochopit, že voják není, nesmí být politik!!!“ vysvětluje expert na obranu a bezpečnosti.

Poukázal také na to, že voják plní úkoly i za cenu vlastního životů v souladu s tím, co přísahal občanům. „Jsem dost překvapený a popravdě i zhnusený tím, že je tato jejich role zpochybňována - ovšem co čekat ve společnosti, kde je zpochybňováno již úplně vše úplně všemi, kde hodnoty jako vlastenectví, úcta ke státním symbolům, k demokracii je něco nevhodného, kde všichni znají a vyžadují především naplnění svých práv a o povinnostech se mlčí. Není to dobré a my Češi máme nyní a bohužel hodně daleko k tomu, co představovaly Svatoplukovy pruty - politici by měli spolupracovat a ne si podrážet nohy - v zájmu národa a jeho přežití,“ myslí si.

O poznání větší pozornost ale vyvolal jeho komentář, ve kterém naznačil, že za smrtí českých vojáků může být víc, než se zdá. „Zvláštní je, že po prohlášení prezidenta Trumpa, že je připraven jednat s Tálibánem, dojde v podstatě vzápětí k fatálnímu útoku na spojeneckou hlídku, jejímž důsledkem je nepochybně zmaření jakýchkoliv mírových rozhovorů. Evidentně se taková šance někomu hodně nehodila do krámu. A naši chlapci to odnesli. Třeba se jednou dozvíme, kdo to celé diriguje,“ poznamenal Chalupa.

Na tento Chalupův příspěvek zareagoval například Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty, kterého slova politika hnutí ANO hodně zaskočila. „To vlastně radši ani nebudu komentovat,“ poznamenal konsternovaný Janda. Přidal se i spisovatel, knihkupec a nakladatel Jiří Padevět. „Jsem přesvědčen, že to diriguje ta KSČ, do které pan Chalupa jako hošík, sotva porostlý vousem, vystoupil,“ poznamenal Padevět na facebooku.

Související

Tři čeští vojáci, kteří 5. srpna 2018 zahynuli v Afghánistánu. Zleva: rotný Martin Marcin, desátník Kamil Beneš a desátník Patrik Štěpánek.

Smutné výročí. Uplynuly dva roky od zabití tří českých vojáků v Afghánistánu

Druhé výročí tragického úmrtí svých tří vojáků v Afghánistánu si dnes připomněl táborský mechanizovaný prapor. Pietního aktu v areálu kasáren se účastnili i rodiče zemřelých. Před dvěma roky se šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, stali oběťmi teroristického útoku poblíž základy v Bagrámu.

Více souvisejících

smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018) Bohuslav Chalupa (ANO) Jakub Janda (Evropské hodnoty) Jiří Padevět

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 15 minutami

před 56 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy