Bakalu předvedou v poutech? Před komisi k OKD nedorazil, má zakročit policie

Praha - Zdeněk Bakala, který žije ve Švýcarsku, se dnes nedostavil před sněmovní vyšetřovací komisi k OKD. Ta proto požádá policii, aby finančníka k podání výpovědi předvedla.

Žádost policii by měla od komise odejít dnes, nejpozději ve středu. Komise o ní rozhodla jednomyslně. "V tuto chvíli se komise usnesla na tom, že nechá předvést Policí České republiky Zdeňka Bakalu vzhledem k tomu, že se odmítl dostavit k podání svědecké výpovědi. Vzhledem k tomu, že zákony platí pro všechny, ať už jste chudí, nebo bohatí, tak komisi nezbylo nic jiného než přistoupit k tomuto kroku," prohlásil předseda vyšetřovací komise Lukáš Černohorský (Piráti).

Policii bude zjišťovat místo, kde se bude Bakala nacházet, a případně ho předvede. V jaké lhůtě se to podaří, záleží podle něj na policii. "Komise má skončit k 12. říjnu, ale pokud samozřejmě bude potřeba, tak můžeme požádat Sněmovnu o prodloužení termínu," dodal.

Policie ČR na twitteru uvedla, že může svědka předvést pouze v případě, že se nachází na území Česka. "Předvedení svědka je z naší strany možné pouze na území ČR. Jinak je nutné předchozí rozhodnutí justičních orgánů," napsali bez dalších podrobností policisté.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnešní žádost komise odmítl šířeji komentovat. Novinářům řekl, že to, že se veřejnost díky sněmovnímu vyšetřování možná dozví nějaké nové věci, je asi důležité, protože privatizace OKD zničila celý region. Věcí se ale zabývají i orgány činné v trestním řízení. Připomenul, že nové trestní oznámení kvůli OKD nedávno podal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. "Tak si myslím, že je to spíš věc policie a státních zástupců," konstatoval.

Bakala začátkem srpna prostřednictvím svého mediálního zástupce oznámil, že se před komisi nedostaví. Černohorský tvrdí, že Bakala nemůže výpověď odmítnout. Jednací řád vyšetřovací komise stanoví, že každý je povinen na předvolání komise se dostavit ke komisi a vypovídat jako svědek o tom, co je mu známo o věci, která má být vyšetřena, nebo o okolnostech důležitých pro vyšetření této věci.

Bakala za své účinkování v OKD často čelil kritice. Sociální demokrat Lubomír Zaorálek ho před několika lety například nazval gaunerem a Bakala ho za to neúspěšně žaloval. Prezident Miloš Zeman ve svém druhém inauguračním projevu letos v březnu označil Bakalu za velkou skvrnu a obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD. 

Komise složená z poslanců má prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob.

Bakala trvá na svém

Bakala dnes prostřednictvím svého mediálního zástupce připomněl svá dřívější slova o tom, že někteří politici včetně několika členů komise se již rozhodli o jeho vině v záležitostech týkajících se OKD. "Od té doby nebylo řečeno ani se nestalo nic, co by změnilo jeho názor, že v tomto vysoce zpolitizovaném prostředí by jeho výpověď byla zneužita k dalšímu zesílení politického tlaku na nezávislé soudy v České republice," píše se v rpohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici. 

"Někteří politici se očividně pokouší využít parlamentní systém, aby obešli řádný proces. To vytváří nebezpečný precedent, který by byl výsměchem právům, jež ústava zaručuje všem českým občanům," uvedl Bakalův zástupce. Samotnou žádost komise, aby Bakalu předvedla policie, nekomentoval.

Související

OKD, ilustrační fotografie.

Ostravský soud zamítl žalobu OKD na NWR a Bakalu o 24,5 miliardy korun

Krajský soud v Ostravě dnes zamítl společnou žalobu, v níž těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) žádala od firmy New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakaly více než 24,5 miliardy korun. Kromě jiného za vyplacené dividendy, které považuje za neoprávněně vyplacené. Podle soudu výplaty dividend byly v souladu se zákonem. ČTK to řekla mluvčí soudu Veronika Ralevská.
soudy

Bakala neuspěl s ústavní stížností, miliardový spor může řešit česká justice

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost podnikatele Zdeňka Bakaly. Souvisela s žalobou o 24,5 miliardy korun, kterou u Krajského soudu v Ostravě podala v roce 2016 těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) na firmu New World Resources NV (NWR) a Bakalu samotného. Podnikatel uplatnil námitku, že české soudy nemají pravomoc o nárocích rozhodovat, protože má bydliště ve Švýcarsku.

Více souvisejících

Zdeněk Bakala OKD Lukáš Černohorský (Piráti) Poslanecká sněmovna Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy