Státním zaměstnancům porostou platy, úřady zruší 1327 pracovních míst

Praha - ANO a ČSSD se dohodly na růstu platů ve veřejné sféře. Do zvýšení mezd by mělo příští rok putovat průměrně o osm procent peněz víc než letos. Vláda původně počítala s navýšením sumy o šest procent. Platové tarify ale neporostou plošně. Státní úřady a organizace by měly od příštího roku zrušit 1327 míst, z toho 281 míst je obsazených. Rozpočet by tak měl uspořit 1,24 miliardy korun.

Do platů by mělo putovat o tři miliardy korun víc, než vláda původně plánovala. Navrhovala nejdřív 22,3 miliardy. Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček třímiliardové přidání označil za podstatný nárůst, dobrý kompromis a výhru zaměstnanců veřejné sféry. "Víceméně jsme se domluvili na kompromisu, který rezultuje do průměru asi osm procent s tím, že je to podle jednotlivých profesí," uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Sumy určené na platy ve veřejné sféře zahrne návrh rozpočtu, který chce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poslat do připomínkového řízení do konce tohoto týdne. Schvalovat by ho pak menšinová vláda měla 19. září.

Letos v prvním čtvrtletí pracovalo ve veřejném sektoru 682.500 lidí. Dostávali plat od státu, samospráv a ze zdravotního pojištění. Průměrný plat ve veřejném sektoru činil v prvním kvartále 32.725 korun. Meziročně se zvedl o 14,2 procenta. Polovina lidí vydělávala přes 30.623 korun.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požadovala růst tarifů o deset procent pro všechny. Vláda počítala s desetiprocentním tarifním navýšením jen pro učitele, suma na platy se jim má zvednout o 15 procent. O desetinu peněz víc si rozdělí neučitelské profese. Ostatní by si měli přilepšit méně. Většině pracovníků se má tarif zvednout o čtyři procenta.

Vojáci a policisté by měli na tarifu dostat o dvě procenta víc a k tomu by měli mít víc financí na rizikový příplatek. "Každý by měl dostat aspoň 2000 korun měsíčně," dodal Babiš.

"Snažili jsme se, aby se navýšení co nejvíc dotklo těch, co mají nižší příjmy," uvedl vicepremiér. Vláda se podle něj bude snažit zajistit, aby se pracovníkům rozdělily i prostředky na odměny. Měli by je dostat třeba lidé na úřadech práce, kteří přímo pracují s klienty. Podle Hamáčka by kabinet mohl vydat vládní nařízení o rozdělení sumy. V pátek se vláda chce sejít s odbory a navýšení s nimi projednat.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula označil koaliční dohodu za racionální základ pro dohodu vlády s odbory. Kabinet ale kritizoval za průtahy při vyjednávání.

Podle Středuly si ČMKOS nejdřív návrh navýšení prostuduje. Zaměří se na to, kolik peněz by mělo putovat do základu a kolik do odměn, a zda nejsou některé skupiny pracovníků z přidávání vyloučeny. "Není to jen otázka tří miliard. Je to ale racionální návrh a může to být cesta k dohodě, kterou je možné najít velmi rychle," řekl ČTK Středula. Kritizoval kabinet za průtahy. "Žádali jsme o jednání v polovině března. Vládě trvá pět měsíců, aby tento návrh sestavila. Je to skutečně výkon. Už jsme se mohli dohodnout dávno," dodal.

Má být méně úředníků

"Nejdůležitější bod na dnešním jednání vlády byl bod Různé, kde jsme řešili důležité věci jako systematizaci míst. Resorty vyslyšely apel paní ministryně (financí Aleny Schillerové) a můj a od 1. ledna 2019 by mělo dojít ke snížení míst o 1327," řekl premiér Andrej Babiš (ANO). V procentuálním vyjádření by podle něj nejvýraznější pokles míst měl nastat u ministerstva spravedlnosti.

Ministerstvo financí plánovalo v prvním návrhu rozpočtu zrušit neobsazená tabulková místa v celkovém počtu 2221. Ušetřit se tak mělo 3,4 miliardy korun.

Podle údajů ministerstva financí v publikaci státní rozpočet v kostce 2018 letos ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají 453.400 lidí. Nejvíce je učitelů, a to 167.000. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 64.000. Následují příslušníci ozbrojených složek, jako jsou policie, vězeňská služba nebo celníci, kterých je 55.000. Vojáků je přibližně 25.000. Jde o počet míst, na která mají jednotlivá ministerstva v rozpočtu vyčleněny peníze. Všechna místa ale nemusí být obsazena.

Související

Více souvisejících

Vláda ČR Jan Hamáček Andrej Babiš úřady Státní správa Josef Středula ČMKOS mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy