Ze zákona zmizí podmínka českého občanství pro notáře, vydupala si to EU

Praha - Notáři, kteří budou vykonávat svoji profesi v tuzemsku, už zřejmě nebudou muset mít české občanství. Nově jim má stačit jen občanství některého ze států EU nebo Evropského hospodářského prostoru (EHP). Počítá s tím novela notářského řádu, kterou se má na své schůzi od příštího týdne zabývat Sněmovna. Novela je součástí rozsáhlé novelizace zákona o obchodních korporacích. Změnu podmínek ohledně občanství je nutné zavést kvůli rozsudku Soudního dvora EU z letošního března.

Podle nynějšího znění notářského řádu je jednou z podmínek pro jmenování notářem občanství ČR. Týká se to i notářských koncipientů a kandidátů. Unie má ale za to, že podmínka českého občanství je v rozporu s pravidly svobodného usazování. Evropská komise kvůli tomu v roce 2016 pohnala českou stranu k soudu.

Soudní dvůr EU ve svém rozsudku letos konstatoval, že podmínka státní příslušnosti požadovaná českou právní úpravou pro přístup k povolání notáře představuje diskriminaci na základě státní příslušnosti zakázanou článkem 49 Smlouvy o fungování EU.

Soud zastává názor, že žádná z aktivit notářské praxe v České republice není spjata s výkonem veřejné moci, a tak přístup k notářské profesi v členském státě nemůže být podmíněn národností. Česká strana se však dovolávala toho, že notářská profese výkonem veřejné moci je.

Argumentovala hlavně tím, že notáři mají pravomoci svěřené v rámci řízení o pozůstalosti a také pravomoci podle evropského nařízení z roku 2012 o příslušnosti, rozhodném právu, uznávání a výkonu rozhodnutí a přijímání a výkonu veřejných listin v dědických věcech a o vytvoření evropského dědického osvědčení. Tyto argumenty však neobstály, uvádí vláda.

Soudní dvůr už dříve rozhodl stejným způsobem vůči podobné praxi v několika jiných zemích unie. Komise už u něj žalovala Belgii, Francii, Lucembursko, Rakousko, Německo, Řecko, Nizozemí, Lotyšsko nebo Maďarsko.

Související

Ilustrační foto

Poslední vůle: Češi sepisují závěť u notáře stále častěji, zájem roste v období Dušiček

Na konci třetího čtvrtletí notáři v ČR sepsali 17.835 závětí, o 314 více než ve stejném období loni. Letošní pandemie covid-19 tak příliš neovlivnila zájem české veřejnosti o sepsání závětí od notáře. Největší zájem zaznamenávají notáři v čase Památky zesnulých, nejmenší v létě. ČTK o tom informovala Notářská komora ČR. Očekává, že celkový počet závětí sepsaných notářem v tomto roce dosáhne 24.000.

Více souvisejících

notáři zákony státní občanství EU (Evropská unie) Česká republika

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy