Nechcete uprchlíky? Člověk v tísni přišel s novým návrhem

Praha - Organizace Člověk v tísni vyzvala premiéra Andreje Babiše, aby jeho vláda schválila navýšení prostředků na humanitární pomoc. Žádost přišla v kontrastu s tím, že Babiš odmítá přijmout 50 dětských migrantů.

Potřeba humanitární pomoci ve světě se podle organizace v posledních letech více než zdvojnásobila. "Když se v roce 2012 připravoval předchozí víceletý finanční rámec, na celém světě potřebovalo humanitární pomoc 62 milionů lidí. V současnosti je jich již více než 134 milionů. Jedna třetina z nich je v Jemenu, Sýrií a Iráku, tedy v místech, kde dlouhodobě probíhají ozbrojené konflikty," tvrdí zástupci organizace.

Vleklé krize, nucené vysídlení obyvatel, hladomor a přírodní katastrofy počet lidí, kteří potřebují humanitární pomoc, stále zvyšují, a k pokrytí potřeb prý v současnosti přitom chybí dvě třetiny potřebných prostředků.

Evropská unie je přitom jedním z největších světových humanitárních dárců a humanitární pomoc má velkou podporu obyvatel celé EU. I v České republice ji považují za důležitou tři ze čtyř lidí,připomíná organizace.

Vyzvala proto Babiše, aby jeho jménem Česká republika podpořila zachování samostatného nástroje pro humanitární pomoc, který zajistí nezávislost, nestrannost a neutralitu evropské humanitární pomoci.

Člověk v tísni ale také požaduje navýšení prostředků na humanitární pomoc v reakci na rostoucí humanitární potřeby ve světě. V současném finančním rámci EU totiž počítá s výdaji ve výši 1 mld. eur na humanitární pomoc ročně. Výdaje ale odpovídají 1 % evropského rozpočtu. Aby EU byla schopna reagovat na vzrůstající potřeby, navrhujeme organizace ve finančním rámci celkově vyčlenit na humanitární pomoc 12,5 mld. eur.

Organizace také žádá podporu financování v oblasti připravenosti a snižování rizika katastrof, které v případě vypuknutí krize snižuje nebezpečí, zachraňuje životy a omezuje škody. 

"Nový finanční rámec však začne platit až za několik let. Lidé, kteří pomoc potřebují nyní, tak dlouho čekat nemohou. Proto si Vás rovněž dovolujeme požádat, aby Česká republika podpořila navýšení prostředků na humanitární pomoc už v rozpočtu EU na rok 2019. Takové navýšení by bylo ze strany EU jasným signálem, že je připravena na vzrůstající humanitární potřeby ve světě reagovat," tvrdí členové.

Související

Andrej Babiš

Andrej Babiš má covid a ruší plánovaný program

Doby velkých obav z covidu-19 jsou sice pryč, ale neznamená to, že se tato nemoc vytratila z populace. Přesvědčil se o tom expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve videu na sociální síti oznámil příznivcům hnutí, že má covid a z toho důvodu musí zrušit plánovaný program.

Více souvisejících

Andrej Babiš člověk v tísni

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy