Babiš vyhráno nemá, rozpočet míří do Sněmovny. Bude dělat KSČM drahoty?

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) chce o podpoře návrhu rozpočtu, jak ho dnes schválil menšinový kabinet ANO a ČSSD, jednat ve Sněmovně se všemi stranami. KSČM jen podpořila vznik vlády, uvedl dnes na tiskové konferenci po jednání ministrů. Dolní parlamentní komora musí návrh dostat do konce září, závěrečné schvalování se uskuteční v prosinci.

"Neumím si představit, že by některá strana nechtěla navyšovat důchody, tak rekordně, nebo platy učitelů a policistů," uvedl Babiš. Chce mluvit se zástupci všech sněmovních subjektů. "Není to jenom o KSČM, která nás jednorázově podpořila. Jsme přesvědčeni, že rozpočet je velmi dobrý, proto budeme mluvit se všemi," uzavřel.

Komunisté počátkem prázdnin podpořili vznik druhé Babišovy vlády při hlasování o důvěře. Poslankyně KSČM a předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá v úterý ČTK řekla, že poté, co návrh rozpočtu vláda předloží do Sněmovny, ho komunisté chtějí nejdříve podrobně prostudovat a na základě toho se pak rozhodnout. Jestli jsou komunisté připraveni schválit rozpočet, neřekla.

Obecně se Vostrá shoduje s názorem rozpočtové rady, že schodek 40 miliard není z ekonomického hlediska optimální. Míní ale, že každá vláda plní své politické priority. KSČM by podle ní byla ráda, kdyby schodky rozpočtů směřovaly k vyrovnanému rozpočtu.

Prioritami rozpočtu jsou podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021. Letos je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun, k dnešnímu dni je podle Babiše přebytek rozpočtu zhruba deset miliard korun.

Opozice návrh kritizuje kvůli nízkým investicím a vysokému schodku vzhledem k hospodářskému růstu.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR státní rozpočet Andrej Babiš Miloslava Vostrá Poslanecká sněmovna KSČM

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy