Příspěvek na mobilitu se nezmění. Lidé v sociálních zařízeních mají smůlu

Praha - Zákonná pravidla pro příspěvek na mobilitu se nezmění. Sněmovna dnes nejtěsnější většinou zamítla hlasy vládní koalice senátní novelu, podle níž by příspěvek snadněji získali zdravotně postižení klienti pobytových zařízení. Podmínky, za nichž tito lidé budou mít nárok na příspěvek, od 20. srpna nově stanoví instrukce ministerstva práce a sociálních věcí, uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Senátorský návrh proto označila za "bezpředmětný".

Tvůrci novely v čele se zesnulým senátorem ČSSD Vladimírem Plačkem navrhovali, aby zdravotně postižení klienti pobytových domovů sociálních služeb nemuseli nadále dokládat použití příspěvku na mobilitu, na který mají nárok z důvodů hodných zvláštního zřetele. Tak jako u ostatních postižených jim mělo stačit čestné prohlášení.

Důvodem novely bylo to, že úřady práce podle senátorů požadují od postižených klientů v sociálních zařízeních doklady nad rámec zákona, příspěvky těmto lidem nepřiznávají, nebo je odebírají. Podle Maláčové se to s pokynem ministerstva změnilo. Ministryně se nicméně kvůli "pietě za pana senátora Plačka" k novele postavila neutrálně. Odpůrci novely z řad ANO, ČSSD a KSČM navíc poukazovali na to, že klienti v pobytových zařízeních mají veškerou potřebnou péči.

Ze stejných důvodů se proti senátorské novele postavila bývalá menšinová vláda ANO, podle níž je rozdílný přístup důvodný. "Uživatelům v sociálních zařízeních jsou všechny jejich potřeby zabezpečeny, respektive jsou jim poskytovány komplexní pobytové sociální služby. Potřeba dopravy pro tyto osoby je proto spíše nahodilá," uvedla ve stanovisku. Vláda poukázala i na to, že navrhovaná změna by přišla státní rozpočet zhruba na 400 milionů korun. Příspěvek na mobilitu činí 550 korun měsíčně.

Klienti domovů pro lidi se zdravotním postižením, pro seniory nebo ve zdravotnickém zařízení ústavní péče nyní musí dokladovat použití příspěvku na mobilitu. Úhrada za pobyt v zařízení nezahrnuje bezplatné zabezpečení dopravy. Ostatní příjemci příspěvku jeho použití prokazují jen čestným prohlášením.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna zdravotně postižení sociální péče Jana Maláčová (ČSSD) Surgery (chirurgie)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy