Kampaň miliardáře Sehnala? Synové zesnulého Formana jsou pobouřeni, nastupují právníci

Praha - Bratři Petr a Matěj Formanovi se distancovali od předvolební kampaně předsedy ODA a kandidáta na pražského primátora Pavla Sehnala, v níž použil jméno i fotografie jejich otce Miloše Formana. Synové režiséra, který letos zemřel, se Sehnalovým chováním cítí poškozeni a věc předali svým právníkům. "S volební kampaní pana Sehnala či ODA nechceme mít nic společného a nesouhlasíme, aby jméno naší rodiny či podobizna našeho otce byly tímto způsobem užity," uvedli bratři Formani v prohlášení, které zaslali ČTK. Sehnal uvedl, že výhrady Formanových synů respektoval a z propagačních materiálů i letáků nechal odstranit fotografie oscarového režiséra.

Podnikatel a předseda obnovené ODA Sehnal koncem srpna na tiskové konferenci představil plán na oživení a přejmenování holešovického Výstaviště na Park Miloše Formana. Tuto myšlenku podle něj podporují i Formanovi synové Petr a Matěj. Bratři nyní v prohlášení uvedli, že tuto aktivitu zpočátku skutečně podpořili, netušili ale, že ji Sehnal hodlá využít jako součást své kampaně na primátora. Kdyby to věděli, podporu by podle svých slov odmítli.

Bratři už dříve prostřednictvím svého právního zástupce Sehnala požádali, aby se zdržel dalšího užívání jejich jmen, jména a fotografie Miloše Formana i jejich autorského díla. "Nechceme sloužit partikulárním stranickým zájmům a figurovat v jeho politické kampani. Do dnešního dne však nebyla zjednaná podstatná část nápravných kroků, na kterých jsme se domluvili," konstatovali Formanovi.

Sehnal dnes ČTK řekl, že z kampaně na žádost Formanových synů a jejich právníků stáhli fotografie Miloše Formana či citace z jeho tvorby, přetiskli i volební materiály či letáky vyvěšené v metru či na reklamních nosičích. Věc už nyní považuje za uzavřenou. Pod petici na přejmenování výstaviště se podle něj podepsalo asi 5500 lidí, cílem je sehnat podpisy aspoň 7000 Pražanů.

Miliardář Sehnal usiluje o post pražského primátora za uskupení Krásná Praha, které sestavila jeho ODA s nezávislými kandidáty. ODA zahájila činnost loni v lednu, využila značku někdejší vládní strany z 90. let. V loňským volbách do Sněmovny získala 0,15 procenta. Do letošních prezidentských voleb její kandidát Vratislav Kulhánek skončil z devíti kandidátů poslední se ziskem 0,47 procenta hlasů.

Sehnal vlastní finanční skupinu SPGroup, pod níž spadá mimo jiné výstaviště v pražských Letňanech a pojišťovna Slavia. Společnost ABF, spadající pod SPGroup, nedávno převzala i firmu Incheba Expo Praha, která organizuje veletrhy na holešovickém Výstavišti. V Čestlicích má Sehnal akvapark a hotel.

Režisér Miloš Forman byl jednou z největších osobností československé nové filmové vlny 60. let a zdaleka nejúspěšnějším českým filmařem, který se prosadil i v zahraničí. Za své snímky získal dva Oscary, zemřel letos v dubnu ve věku 86 let. Jeho synové, dvojčata Petr a Matěj, provozují Divadlo bratří Formanů.

Související

Petr Hannig

K Alianci pro budoucnost se připojili Rozumní Petra Hanniga

K Alianci pro budoucnost (APB), kterou sestavil miliardář Pavel Sehnal, se připojila strana Rozumní s předsedou a neúspěšným prezidentským kandidátem Petrem Hannigem. Aliance tak nově sdružuje sedm politických subjektů, řekl dnes novinářům Sehnal.

Více souvisejících

Pavel Sehnal (miliardář) ODA Miloš Forman Komunální volby Praha

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy