Šlechtová odhalila pikantní detaily ze zákulisí ANO. Měla být premiérkou místo Babiše?

Karla Šlechtová po volbách přešla z ministerstva pro místní rozvoj do čela rezortu obrany. Jenže když menšinová vláda nezískala důvěru a hnutí ANO a začala vyjednávat s ČSSD, oblíbenkyně prezidenta Miloše Zemana a věrná podporovatelka Andreje Babiše se už do nové vlády nevešla. Teď promluvila o zákulisí nejen hnutí ANO.

Šlechtová v rozhovoru pro DVTV prozradila, že ji Babiš zklamal, když se jí za její loajalitu odvděčil tím, že ji z vlády vyhodil. „Překvapil mě,“ přiznala. „Tím, že mi během jednoho krásného rána při snídani, kdy chroustal své zelené jablko, sdělil: Já už vás nebudu nominovat do další vlády,“ popisuje, jak se o svém konci ve vládě dozvěděla.

Babiš ji prý zklamal svým přístupem. „Domnívám, že když už někdo hovoří s ministrem, že už nebude nominován do další vlády, tak se domnívám, že by to chtělo trošku aspoň nějaké důstojnosti, a ne při snídani během čtyř minut mi to oznámit,“ podotkla Šlechtová s tím, že tento Babišův postup byl trapný.

Babiš jí prý o něco později vysvětlil, že ji ve vládě nechtěl ani předseda ČSSD Jan Hamáček a ani komunisté, kteří při hlasování o důvěře vládu podpořili. Ona sama tomu ale podle svých slov moc nevěří. Zdůraznila, že ministry nominuje premiér, premiérem je Babiš, a Babiš ji prostě nenominoval.

Šlechtová, která pokračuje jako řadová poslankyně, si také myslí, že svým působením na ministerstvech naštvala hodně společností i lidí. „Já mám takovou pověst, že zastavuju nekalé praktiky, zastavuju dotace, pokud jsou rozdávány účelově,“ tvrdí o sobě s tím, že šlapala jsem na kuří oka zbrojařům. Vadit prý mohla i některým lidem přímo v jejím hnutí.

V ANO prý sice existuje několik názorových proudů, ale když Babiš zavelí, většina členů a příznivců se prý sešikuje přímo za svým šéfem. „Pokud Andrej Babiš zavelí, tak se hnutí ANO podvolí. Tedy, já jsem se nikdy nepodvolila, ale mnoho členů i nečlenů se podvolí a slepě přebírá názory Andreje Babiše,“ kritizovala spolustraníky.

V médiích se ještě před několika měsíci spekulovalo, že by právě Šlechtová mohla být premiérkou místo Andreje Babiše, kterého odmítala celá řada stran. K takové úvaze ale prý dnes nemá smysl se vůbec vracet. „Jsem poslankyně, premiérem je pan Babiš a i já jsem hlasovala pro jeho vládu,“ zdůraznila s tím, že je možné, že ji chtěl prezident navrhnout na premiérku, ale že dál to komentovat nechce.

Může se prý také stát, že bude za Česko pracovat ve strukturách NATO. Právě proto, že je stále v kontaktu s vojáky. „Domnívala jsem se, že jsme se s Babišem dohodli na postu velvyslankyně v NATO, odmítám trafiky, ale pro NATO mám kvalifikaci. Překvapilo mě, když jsem zjistila, že byl prodloužen mandát současnému velvyslanci,“ přiznala Šlechtová.

Související

Karla Šlechtová

Šlechtová má koronavirus. Několik poslanců muselo do karantény

V poslaneckém klubu hnutí ANO se vyskytla nákaza koronavirem. Jde o bývalou ministryni obrany a pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou. Pražští hygienici na webu uvedli, že do karantény bylo posláno 11 dalších lidí. Poslanci se naposled sešli minulý týden ve středu na mimořádné schůzi, kdy schválili speciální zákon, který umožní lidem v karanténě kvůli koronaviru hlasovat v říjnových senátních a krajských volbách, a zavedení distanční výuky do školského zákona.

Více souvisejících

Karla Šlechtová Hnutí ANO

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 30 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy