Další volební pohroma pro KSČM. Porážka v Senátu i městech. Co na to Filip?

Předseda KSČM Vojtěch Filip při příchodu do stranického volebního štábu vyzdvihl, že v řadě obcí byli komunisté jediná strana, která postavila kandidátku. Je zklamaný, že se jedinému komunistickému senátorovi Václavu Homolkovi nepodařilo postoupit do druhého kola. Věří v úspěch kandidátky KSČM v Karviné Milady Halíkové.

Filip kritizoval trend vznikajících nových volebních uskupení, podle něj mají budoucnost tradiční strany. "Politické strany mají svou budoucnost, protože vytvářejí dlouhodobé vize. Vzniká ale spousta stran na jedno použití, jako je Strana zelených, Věci veřejné, Úsvit nebo Unie svobody," řekl.

Později v ČT uvedl, že komunističtí voliči se patrně stále nesžili s horní komorou Parlamentu, protože kdyby chodili volit stejně aktivně jako v ostatních hlasováních, kandidáti KSČM by často vítězili v prvním kole nebo alespoň postupovali do druhého. Uvedl také, že pro příští centrální volby, mezi které senátní řadí, bude potřeba vést jednotnou stranickou kampaň.

Ztrátu části obecních zastupitelů Filip čekal, protože komunisté postavili méně kandidátek než v předchozích volbách. Je spokojený s tím, že už nyní strana získala přes 1000 obecních mandátů. "Budeme mít výsledek ukazující na možnost, že KSČM bude mít v řadě měst a obcí svůj vliv," řekl. Je rád, že někteří komunističtí starostové mají šanci obhájit své funkce.

Negativně vnímá Filip předběžné výsledky z Prahy a Brna, které ukazují, že by komunisté měli ztratit zastupitele. Podle něj to je důsledek toho, že KSČM ustoupila z kontaktní kampaně. Kontakt s voliči nelze nahradit facebookem a twitterem, podotkl Filip. Podle něj ale tato kritika nemíří přímo na jedničku pražské kandidátky Martu Semelovou, ale obecně na všechny kandidáty v obou velkoměstech.

O vyvození osobní zodpovědnosti z voleb Filip nechtěl mluvit. Podle něj je na kolektivním vedení KSČM, jaké zaujme k výsledku hlasování stanovisko.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby KSČM Vojtěch Filip (KSČM) Senátní volby Praha Marta Semelová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy