Hádky v KSČM: Skála vyzval šéfa strany k rezignaci kvůli volbám, Filip mu poslal ostrý vzkaz

Bývalý místopředseda KSČM Josef Skála dnes vyzval předsedu strany Vojtěcha Filipa, aby v reakci na volební výsledky rezignoval. Řekl to v rozhovoru se serverem iDnes.cz. Filip označil Skálovu výzvu za irelevantní, podle něj měl Skála sám kandidovat, aby ukázal, jakou má podporu. Skála se s Filipem letos v dubnu těsně prohrál volbu předsedy KSČM, následně zcela vypadl z komunistického vedení.

"Čestní muži a ženy by nepochybně odpovědnost vyvodili velmi rychle. Neprodleně," uvedl Skála k výsledku voleb, v nichž KSČM ztratila část obecních mandátů, poprvé od roku 1990 nepronikla do pražského zastupitelstva a do druhého kola senátních voleb se dostala pouze jedna její kandidátka.

"Předpokládám, že po takovém debaklu, čtvrtém v pořadí, je naprosto nezbytné, aby se Ústřední výbor sešel nikoli až v prosinci, ale v nejbližších dnech, určitě v říjnu. A tam je třeba posoudit, co se stalo, jak se to stalo, kdo za to může a co z toho plyne," uvedl Skála. Nevylučuje ani možné svolání mimořádného sjezdu KSČM.

"Názor Josefa Skály mne nezajímá. Kdyby alespoň kandidoval, mohl ukázat, jakou má podporu veřejnosti, ale toho se bál a kandidaturu vzdal. Tedy jeho výzva je zcela irelevantní," napsal ČTK Filip.

Pokud by vedení strany vyvodilo z voleb osobní zodpovědnost nebo by k tomu bylo přinuceno, je podle Skály namístě, aby KSČM zhodnotila svůj postoj k toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. "Měli jsme sedm podmínek a řada z nich se nelišila, nebo lišila jen v detailu od toho, co měl v programu i Andrej Babiš a jeho hnutí. Takže to působilo trapně. Teď je třeba se znovu podívat na náš vztah k vládě a v něčem bezpochyby i přitvrdit," řekl.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Komunální volby Vojtěch Filip (KSČM) Josef Skála (KSČM)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy