Oba Okamurové ve Sněmovně? 2. kolo senátních voleb by mohlo vést k velké rošádě

Pokud se místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman stane senátorem za Chrudimsko, okamžitě rezignuje na post náhradníka ve Sněmovně. Řekl to dnes ČTK s tím, že Senát považuje za svou prioritu. Herman je za Prahu prvním náhradníkem KDU-ČSL za zvoleného poslance Jana Čižinského, který by mohl složit mandát kvůli případnému vstupu do pražské rady. Do Sněmovny by se pak dostal druhý z bratrů Okamurů Hayato, který je druhým náhradníkem Čižinského.

Podobnou cestu loni zvolil senátor ČSSD Karel Kratochvíle, aby nemusel nastoupit do Sněmovny za stranického kolegu Vítězslava Jandáka, který o poslanecký mandát přišel zvolením do Rady Českého rozhlasu.

"Senát je pro mě prioritou. Když budu v sobotu zvolen, okamžitě rezignuji na pozici náhradníka v Poslanecké sněmovně," řekl ČTK Herman. Upřesnil, že by v takovém případě obratem poslal předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) notářsky ověřený zápis o své rezignaci.

"S Janem Čižinským postup koordinujeme, není to tak, že bychom se něčím překvapili. Známe se dlouho z působení v pražské KDU-ČSL," doplnil Herman, který v prvním kole senátních voleb na Chrudimsku skončil s 15,13 procenta druhý za Janem Teclem z ODS, který získal 15,44 procenta.

Kratochvíle zvolil cestu předběžného prohlášení formou notářského zápisu, jímž se vzdal postavení poslaneckého náhradníka, řekl ČTK ústavní právník a tajemník senátní ústavní komise Jan Kysela. Senátor to podle něj učinil po projednání s legislativními odbory obou parlamentních komor, aby postupoval v souladu se způsobem vzdání se mandátu zákonodárce. Poprvé tak učinil už předloni při volbách do Senátu poslanec a tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čižinský už dříve uvedl, že pokud by zasedl v pražské městské radě, vzdal by se poslaneckého mandátu. V Praze letos vedl do voleb uskupení Praha Sobě, které skončilo třetí a získalo v 65členném zastupitelstvu 13 mandátů. Nyní Praha Sobě jedná s Piráty a s koalicí Spojené síly pro Prahu, kteří získali rovněž po 13 mandátech, o vytvoření společné pražské rady.

Herman je prvním náhradníkem za Čižinského na sněmovní kandidátní listině lidové strany v hlavním městě, Hayato Okamura figuruje na druhém místě. Pokud by Herman v senátním finále porazil Tecla a Čižinský následně bez konzultací s náhradníky opustil Sněmovnu, poslanecký mandát by vznikl bývalému ministru kultury a senátní by mu zanikl. Na Chrudimsku by se pak musely konat nové volby.

Herman se ale může pozice sněmovního náhradníka předem vzdát. Pak by za lidovce nastoupil do poslaneckých lavic starší bratr předsedy protiimigračního hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Hayato Okamura. "Samozřejmě budu případně postupovat tak, aby získaný senátní mandát panu Hermanovi nezanikl a své kroky budu s náhradníky koordinovat," řekl ČTK Čižinský.

Tlumočníka Hayato Okamuru a místopředsedu dolní komory Tomia Okamuru dělí příslušnost k politickým stranám i názory. Hayato Okamura se například angažoval v pomoci uprchlíkům a o svém bratru v jednom z rozhovorů řekl, že se z něho stal populista, který se chytá všech možností, jak se udržet na politickém výsluní.

Související

Daniel Herman

Herman převzal nejvyšší vyznamenání sudetských Němců

Bývalý ministr kultury České republiky Daniel Herman dnes v Mnichově na sudetoněmeckém sjezdu převzal Evropskou cenu Karla IV., která je nejvyšším vyznamenáním sudetských Němců. V děkovném projevu Herman označil cenu za podporou v budování přátelství mezi Němci a Čechy a v boření vzájemných předsudků. Herman rovněž varoval před upřednostňováním krátkodobých národních cílů na úkor celoevropské svobody.

Více souvisejících

Daniel Herman Senátní volby Hayato Okamura Jan Čížinský Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy