Mediální špinění spolustraníků? Hamáčka rozlítil Chovancův dopis na facebooku

Předseda ČSSD Jan Hamáček zkritizoval svého předchůdce v čele strany Milana Chovance za obsah dopisu straníkům, který dnes publikoval na facebooku. Bývalý ministr vnitra v něm doporučuje ČSSD odejít z vlády a případně tolerovat nově vzniklé vládní uskupení. Hamáček takovou možnost v prohlášení zaslaném ČTK odmítl a vyzval členy ČSSD k tomu, aby své výhrady neřešili prostřednictvím médií. O víkendu čeká ČSSD v Hradci Králové jednání ústředního výboru, který bude diskutovat o výsledcích komunálních a senátních voleb.

Chovanec v dopisu hovoří o tom, že pro ČSSD by byla nejlepší opoziční role. Nyní podle něj působí strana jako nesrozumitelná a rozhádaná parta, které jde jen o to, aby se za každou cenu udržela u moci. ČSSD doporučil opřít se o úspěšné komunální politiky, soustředit se na dvě hlavní témata a odejít z vlády. "Nelze nadále zůstávat nedůstojným fíkovým listem této vlády. Měli bychom jasně formulovat naši cestu, jak z kabinetu odejít a případně tolerovat nově vzniklé vládní uskupení," uvedl.

Hamáček kritizuje už to, že se dopis dostal na veřejnost. "ČSSD strašně poškozuje, že si vyřizuje účty přes média. To ostatně ještě ve funkci úřadujícího předsedy tvrdil kdysi Milan Chovanec. Dnes však zveřejnil svůj údajný dopis straníkům, a to prostřednictvím médií. Do mé e-mailové schránky do této doby žádný takový dopis nedorazil," napsal Hamáček.

Současný předseda ČSSD připomněl, že po loňském červnovém odstoupení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) z čela strany vedl Chovanec v pozici statutárního místopředsedy sociální demokraty do sněmovních voleb. "Kandidoval na předsedu a skončil jako třetí," uvedl Hamáček.

Připomněl také, že Chovanec v červenci navzdory výsledku interního referenda ČSSD nepodpořil v hlasování o důvěře vládu s ANO. "Neváhal se tak v přímém přenosu vysmát rozhodnutí našich členů," napsal Hamáček. Chovanec svou omluvenku při hlasování zdůvodnil tím, že menšinový kabinet musel spoléhat na podporu KSČM.

Chovanec podle Hamáčka nenabízí žádný recept. "Myslí vážně, že z vlády odejdeme jen proto, abychom ji vzápětí ve Sněmovně tolerovali?" uvedl Hamáček. Vše chce řešit na jednání orgánů strany. "Zopakuji jen, že pokud někdo chce ČSSD pomoci a myslí to opravdu vážně, budu s ním rád spolupracovat. Ať to ale dělá uvnitř strany, na našich jednáních a schůzích. Pokud ale těmto lidem nejde o dobro strany a považují za správné toto věčné mediální špinění spolustraníků, nevidím důvod, aby v ČSSD zůstávali," dodal Hamáček.

ČSSD ve volbách obhájila jediný senátorský mandát ze 13, nedařilo se jí ani na komunální úrovni, kde přišla o místo v zastupitelstvech v Praze či Brně a výrazně ztrácela i ve zbytku republiky. Hamáček, který výsledek označil za odraz ode dna po loňských sněmovních volbách, musí spolu s místopředsedy v březnu obhajovat funkci ve vedení na sjezdu. První větší diskuse stranu čeká v sobotu na jednání výkonného výboru v Hradci Králové.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Milan Chovanec ČSSD

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 55 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy