Kalousek se drsně pohádal se šéfem Českého rozhlasu. A nešlo o jen o Zemanovy vulgarity

Rozhovor prezidenta Miloše Zemana pro Český rozhlas má ostrou dohru. Do ostrého sporu se kvůli němu dostali Šéf Rozhlasu René Zavoral a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Tomu nevadily jen vulgarity, ale také fakt, že Zavoral na celé interview dohlížel.

Moderátor Jan Pokorný se posluchačům za prezidentův vulgarismus omluvil, Zeman jej pak zopakoval. Moderátorův postoj označil za „pubertální odpor" vůči termínu, který sám považuje za adekvátní. „Vulgarismy do vysílání Českého rozhlasu nepatří, mrzí nás to, že v médiu veřejné služby zazněly," komentoval incident mluvčí rozhlasu Jiří Hošna. Český rozhlas to považuje za uzavřenou záležitost, rozhovory se Zemanem chce nadále připravovat. „Je to prezident České republiky, nejvyšší ústavní činitel a posluchači mají právo znát jeho názor," řekl.

Mohl byste nám, pane generální řediteli sdělit, co jste tam dělal Vy? Kontroloval jste pana Zemana, nebo pana Pokorného? Proč? Významného hosta přijde ředitel pozdravit. O.K., běžné. Ale u rozhovoru nemá co dělat. Za 28 let jsem tohle nezažil. Nevěřím Vaší nezávislosti. https://t.co/UgsriNe523

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 16. října 2018

„K rozhovoru prezidenta Zemana pro Český rozhlas se na sociálních sítích vrátil také generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. „Vulgarismy do vysílání Českého rozhlasu nepatří a pan prezident se vyjádřil v tomto případě nevhodně. Děkuji Janu Pokornému, že se zachoval plně v souladu s Kodexem Českého rozhlasu,“ doplnil.

„Mě by zajímalo, jaké závěry přijmete směrem k budoucím možným seancím s p. Prezidentem,.“ zareagoval na jeho tweet europoslanec Pavel Telička

To šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska zajímalo něco úplně jiného. „Mohl byste nám, pane generální řediteli sdělit, co jste tam dělal Vy? Kontroloval jste pana Zemana, nebo pana Pokorného? Proč? Významného hosta přijde ředitel pozdravit. O.K., běžné. Ale u rozhovoru nemá co dělat. Za 28 let jsem tohle nezažil. Nevěřím Vaší nezávislosti,“ uvedl. Na fotkách zveřejněných Rozhlasem je totiž vidět, že Zavoral byl celou dobu u stolu, kde rozhovor probíhal.

Podle Kalouska něco takového není běžnou praxí. „To není standardní. To je naprosto mimořádné a zapáchající. U veřejnoprávního média zvlášť. Vaše urážky na všechny strany dokazují, že si to dobře uvědomujete,“ rýpnul si Kalousek do Zavorala.

Šéf Čro si to ale nenechal jen tak líbit. „Až budete prezidentem, pane Kalousku, také Vás rad přijdu pozdravit. Toť na konto Vaši hloupé poznámky,“ odvětil Kalouskovi Zavoral.

Dnešní rozhovor hlavy státu trpící ischemicko-vaskulární demencí pro @CRozhlas vyvolal řadu otázek, já mám dvě: 1) proč vybral ČRo jako ilustrační fotku zrovna tu, kde #Zeman hovoří směrem k řediteli ČRo místo k @PokornyJan , 2) co u toho rozhovoru vůbec René Zavoral dělal?? pic.twitter.com/hcOjF7ZaU4

— Vaclav Stetka (@VStetka) 15. října 2018

Jenže tím politikovi pusu rozhodně nezavřel. „Znovu opakuji - přijít pozdravit je O.K. Ale Vy jste byl jako dráb přítomen celému rozhovoru. Opravdu si myslíte, že je to tak správně? Víte, pane řediteli, jaký je rozdíl mezi řidičem a ředitelem? Ne? Ten řidič musí umět řídit,“ zpochybnil Zavoralovu kompetentnost šéf poslanců TOP 09.

Pak se do debaty zapojil také mluvčí Rozhlassu. „Pane předsedo, myslíte, že byl snad rozhovor s prezidentem republiky neobjektivní a nevyvážený? To je vážné obvinění. Pokud si za tím stojíte, řekněte, kde jsme pochybili. V opačném případě očekávám, že se ČRo za své nařčení omluvíte,“ udeřil Hošna.

„Nehodnotil jsem rozhovor. Hodnotil jsem nepřijatelnou nehoráznost, kdy ředitel rozhlasu dohlíží na průběh rozhovoru. Vy to, pane Hošno pokládáte za normální? Já to vidím jako skandál,“ postěžoval si Kalousek.

Mluvčí na to konto zdůraznil, že vysílání ČRo bylo zcela v duchu zákona a kodexu. „Rozhovor byl veden objektivně a vyváženě. Naopak váš výrok je nepřijatelný. Zpochybňujete v něm zcela bezdůvodně médium veřejné služby. Hošna Jinými slovy: rozhovor, u kterého byl přítomen generální ředitel, byl odvysílán a veden zcela profesionálně a v dikci vysokých nároků kladených na veřejnoprávní médium. Vaše obvinění z údajné “nehoráznosti” tak postrádá jakoukoli logiku,“ dodal mluvčí.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek René Zavoral (ředitel ČRo) Český rozhlas

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy