Výzva k rezignaci Filipa nepadla. Šéf KSČM chce měnit volby do Senátu, odsoudil platformu Restart

Výkonný výbor KSČM nevyzval předsedu Vojtěcha Filipa, aby kvůli výsledkům strany v posledních volbách rezignoval. Filip to řekl novinářům po dnešním jednání výboru. Odmítl také možnost mimořádného sjezdu strany. Ani na sobotním ústředním výboru strany nehodlá požádat o důvěru, jak to má v úmyslu vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček na souběžném zasedání sociálních demokratů.

"Žádná taková, řekl bych výzva, tam nepadla, naopak," uvedl Filip k hlasům volajícím po jeho odchodu z čela strany. K dřívějším vyzyvatelům patřil například Filipův kritik a bývalý místopředseda komunistů Josef Skála, který nedávno oznámil vznik platformy Restart. Výkonný výbor její existenci i aktivity podle předsedy strany jednoznačně odmítl.

"Vyslovujeme zásadní nesouhlas s činností takzvané platformy Restart, která postupuje v přímém rozporu se stanovami KSČM a která KSČM poškozuje," prohlásil Filip. Vyvození důsledků vůči stoupencům platformy bude podle něj věcí základních organizací nebo okresních výborů strany, které mohou postupovat podle stanov. Výbor se podle něj usnesl, že k vnitrostranické diskusi mají být využívány zásadně stranické orgány a organizace, zveřejňovány by měly být až jejich výstupy.

Odpovědnost za to, že KSČM letos ztratila zastoupení v Senátu a 1200 míst na radnicích, má podle výboru každý funkcionář strany včetně předsedy a místopředsedů, uvedl Filip. "A my se té odpovědnosti nijak nezříkáme," řekl předseda komunistů. Proti stanovám strany ale byla podle něho výzva z Plzeňského kraje, aby odstupoval někdo z jiného regionu kvůli špatnému výsledku.

Filip je přesvědčen o tom, že ústřední výbor v sobotu neschválí očekávané návrhy na odvolání současného vedení strany ani svolání mimořádného sjezdu. "Nejsme strana, která by se rozhodovala na základě emocí," uvedl Filip. Možnost, že by měl požádat o důvěru, výbor podle předsedy strany neprojednával, jeho jednotlivými členy to bylo naopak odmítnuto. "Výkonný výbor žádnou rezignaci nepodává, ani to kraje pro své členy (výboru) nepožadují," řekl Filip. Na sobotním jednání budou ale přítomni i zástupci nižších než krajských úrovní a jednání se očekává bouřlivější

Řádný sjezd KSČM se uskuteční za půldruhého roku, na jaře 2020. Komunisté do té doby chtějí připravit změnu organizační struktury strany, aby byla flexibilnější, a svůj krátkodobý i dlouhodobý program, a projednat tyto dokumenty s členskou základnou, která má 37.000 členů.

KSČM připraví návrh na jednokolové volby do Senátu. Filip dnes řekl novinářům, že se na tom usnesl výkonný výbor strany. Podobný záměr oznámili Piráti poté, co Senát ve čtvrtek zamítl senátorský návrh na nahrazení dvoukolového systému voleb jednokolovým podle australského vzoru.

"Potom, když jsme si zhodnotili výsledky, tak budeme změny ve volebním systému doporučovat," uvedl Filip. Podobně jako další kritici upozorňoval na to, že účast voličů ve druhém kole voleb je velmi nízká a "zpochybňuje legitimitu zvolených senátorů".

Komunisté v letošních senátních volbách nezískali ani jedno křeslo v horní komoře, jejich jediný senátor Václav Homolka ztratil možnost mandát obhájit už před dvěma týdny v prvním kole.

Filip poukázal na to, že před šesti lety měli komunisté ve finále 12 kandidátů, z nichž se nakonec prosadil jen Homolka. Změna volebního systému by mohla vést k tomu, že by přece jen byla větší šance, aby uspěli ti, kteří mají například vysokou autoritu," míní Filip. V současném systému podle předsedy komunistů jejich kandidáti doplácejí na to, že se proti nim spojí voliči ostatních stran.

Podobnou zkušenost měli dříve i kandidáti ODS, nově pak adepti ANO. Z jejich deseti letošních finalistů byl zvolen jen jediný. Předseda ANO Andrej Babiš proto prosazuje také jednokolový systém voleb, ale podle britského vzoru. V něm je zvolen kandidát, který dostane nejvíce hlasů. Australský systém počítá s tím, že voliči by stanovili pořadí kandidátů, přičemž hlasy pro nejméně úspěšné by se postupně přičítaly úspěšnějším adeptům. Filip na dotaz ČTK uvedl, že komunisté podobně jako Piráti budou preferovat australský systém, který je podle něj transparentnější.

Ke změně volebního systému je nutný souhlas obou parlamentních komor, Sněmovna v tomto případě nemůže Senát přehlasovat. 

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) KSČM Josef Skála (KSČM) Senát ČR Senátní volby

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy