Smrt dalšího českého vojáka: Šlechtová by nejraději některým lidem zavřela ústa. Přišly i další tvrdé reakce

Při útoku na vozidlo české armády na základně Šindánd v afghánské provincii Herát zemřel další český voják. Další dva čeští vojáci byli zraněni, nejsou ale v ohrožení života. Nejnovější útok na české voják vyvolal další ostré reakce. Například Karla Šlechtová kritizuje ty, kteří vyzradili informace o práci české armády.

„Je mi velmi líto úmrtí našeho dalšího vojáka v Afganistanu. Upřimnou soustrast rodině a přátelům. Některým by se měla zavřít kompletně ústa, aby mlčeli a neohrožovali tak naši bezpečnost,“ vzkázala na sociálních sítích někdejší ministryně obrany Karla Šlechtová.

O tom, jak nebezpečný může být únik informací, mluvila už dříve – poté, co se minulý týden na veřejnost dostala informace o tom, že čeští vojáci zabili spolupachatele útoku na tři Čechy v Afghánistánu.

„Prověřit únik informací je jistě s odstupem několika týdnů! na místě. Je třeba se nicméně zaměřit: jak se dostala před pár dny neveřejná informace do médií, do kterých a který redaktor o nich psal hned na začátku. Ať už tak či onak, někdo s prověrkou či bez ale s info, nese vinu,“ napsala na twitteru Šlechtová před týdnem.

Podle některých politiků jsou čeští vojáci hrdinové. „Naši vojáci jsou hrdinové, vlastenci, boj se zlem v podobě mezinárodního terorismu musíme vést společně se spojenci dál. Čest památce zemřelého vojáka! Český voják zemřel při útoku v afghánském Herátu, dva byli zraněni,“ uvedl lidovecký poslanec Marek Výborný.

Když ve Sněmovně schvalujeme vyslání zahr. mise českých vojáků, trápí mě představa, že jsme možná rozhodli o neštěstí některého z nich. Včera se to stalo, zemřel rotný T. Procházka. Obětoval se za nás v boji proti terorismu. Myslím na rodinu tohoto hrdiny. Upřímnou soustrast.

— Radek Vondráček (@vondraczech) 23. října 2018

Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým a přeji rychlé uzdravení zraněným vojakům. Obdivuji statečnost našich účastníků mise v Afghánistánu. Jejich působení má velký význam pro mezinárodní společenstvi a zaslouží si naši úctu a plnou podporu.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 22. října 2018

„Upřímnou soustrast rodině českého vojáka, který dnes přišel o život při útoku v Afghánistánu. Přeji brzké uzdravení jeho zraněným kolegům. Velký obdiv a dík našim vojákům, kteří v cizině bojují za bezpečnost naší země,“ uvedl na twitteru předseda ČSSD Jan Hamáček.

V Afghánistánu padl další český voják v boji proti terorismu. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým. Mám velkou úctu ke všem vojákům, kteří denně nasazují své životy za naše bezpečí. Zaslouží si naší plnou podporu!

— Jiří Drahoš (@jiridrahos1) 23. října 2018

„Myslím na naše vojáky v Afghánistánu. Na ty, kdo se stali obětí posledního útoku na základně Shindand, na všechny zraněné. Myslím na jejich nejbližší. Respekt, solidarita, i nejvyšší uznání. Přinášíte našemu životu ve svobodě pečeť nejvyšší oběti,“ poznamenal nově zvolený senátor Pavel Fischer.

Nikdy se nenaučím přijmout informaci o smrti bez slz a bolesti v srdci. U hořící svíčky a modlitby jsem si vzpomněla na Čapkův citát, který říká v jednom souvětí vše: “Není zlých pravd, ale jsou zlé skutečnosti”. Upřímnou soustrast rodině i kamarádům a děkuji za službu vlasti.

— Jana Černochová (@jana_cernochova) 22. října 2018

„Čest památce rotného T.P. Zraněným vojákům přeji brzké uzdravení,“ vzkázal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Přidal se i jeho stranický kolega Marek Ženíšek. „Upřímnou soustrast rodině vojáka, který dnes přišel o život v Afghánistánu. Padl tam za nás všechny, abychom my tady mohli žít v bezpečí,“ uvedl na facebooku místopředseda TOP 09. 

Přidal se i jeho stranický kolega Marek Ženíšek. „Upřímnou soustrast rodině vojáka, který dnes přišel o život v Afghánistánu. Padl tam za nás všechny, abychom my tady mohli žít v bezpečí,“ uvedl na facebooku místopředseda TOP 09.

Vyjadřuji soustrast rodině a blízkým padlého českého vojáka. Jeho zraněným spolubojovníkům přeji brzké uzdravení. Učiníme vše pro to, aby vaše oběť nebyla zbytečná. Vaše statečnost nebude nikdy zapomenuta.

— Jan Lipavský (@JanLipavsky) 22. října 2018

Podle dalších ale nemají čeští vojáci v Afghánistánu vůbec být. „Je mi líto dalšího zmařeného života českého vojáka v Afghánistánu, je mi líto jeho rodiny. Naši vojáci tam bojují s islamisty a s Afghánci, kteří tam cizí vojáky nechtějí. Myslím, že je to v Afghánistánu marná válka, že jim tam nejde zvenčí zařídit sekulární vládu ani demokratické volby. Podle mě by USA a jejich spojenci udělali líp, kdyby se stáhli a jen bránili expanzi islamismu do naší civilizace. Normálním Afgháncům přeju, aby se se zlem v podobě Tálibánu dokázali po svém vypořádat,“ uvedl na sociálních sítích někdejší předseda Svobodných Petr Mach. 

„Upřímnou soustrast pozůstalým. Je to však smutná daň za vojenský hazard v zemi, kde čeští vojáci nemají co dělat,“ napsal předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas.

Související

Armáda ČR, ilustrační fotografie.

České armádě klesá důvěra mezi lidmi. U mladých má pozici lepší, ukazuje průzkum

Důvěra v armádu napříč populací postupně klesá už čtvrtý rok v řadě a v úvodu letošního roku dosáhla 62 %, což je nejméně od roku 2008. Mezi mladými lidmi ve věku 18-29 let je však důvěra v armádu výrazně vyšší a 79 % této instituci věří. Velkou podporu má nadále členství vSeveroatlantické alianci, do níž Česko vstoupilo před 25 lety. Souhlas se členstvím v NATO vyslovilo dokonce 70 % dotázaných. 

Více souvisejících

Čeští vojáci Afghanistán Armáda České Republiky Karla Šlechtová Pavel Fischer Jiří Pospíšil Tomáš Vandas

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy