Lajčák brání EU: Garantuje zachování našeho způsobu života

Evropská unie je nejlepší garancí udržení našeho národního způsobu života. Kdo si myslí, že roztříštěné národní státy by lépe čelily sílícím mocnostem z jiných civilizačních okruhů, mýlí se. Na konferenci věnované 100. výročí vzniku československé diplomacie to dnes řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Varoval také před vzestupem extremismu.

Lajčák uvedl, že pro Česko i Slovensko je členství v EU životním zájmem. "Evropská unie při všech svých nedokonalostech je nejlepší garancí udržení našeho evropského i národního způsobu života a musíme ji bránit," řekl. Upozornil také na to, že EU zajistila na evropském kontinentu mír, který podle něj nelze považovat za samozřejmost.

Slovenský ministr apeloval také na to, aby se česká i slovenská diplomacie zasazovaly o udržení fungujících mezinárodních institucí. Jejich existence vytváří systém pravidel, který umožňuje menším státům prosperovat. Kdykoli byl v minulosti systém mezinárodního práva narušen a velké státy prosazovaly své zájmy silou, vedlo to k ničivým konfliktům, řekl Lajčák.

Varoval před vzestupem extremismu, se kterým se potýká řada evropských zemí. "Turbulentní doba přeje oživování nenávistných ideologií. Československo jim nedokázalo v minulosti odolat a i dnes je přítomná relativizace pravidel. Právě v těchto časech se o to víc musíme obracet k poučením z minulého století," řekl.

Extremistům podle Lajčáka pomáhají i nové technologie, protože umožňují snadno překrucovat informace a relativizovat pravdu. Extremisté ale podle něj nedokážou představit žádnou alternativu. "Žádný z těchto nových proroků nedokázal odpovědět na otázku, jaká je lepší alternativa k systému demokratických institucí, protože taková neexistuje," řekl.

Lajčák vyzval k obraně svobody a demokracie, o kterou se podle něj musí zasazovat všichni. Tyto hodnoty nejsou ničím daným a každá generace si je musí znovu vybojovat, řekl slovenský ministr.

Související

Aleksandr Vučič

Lídři Srbska a Kosova obnovili jednání o normalizaci vztahů, rozhovory zaštiťuje EU

Vrcholní představitelé Srbska a Kosova dnes obnovili rozhovory o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Avdullah Hoti se spojili prostřednictvím videokonference pod záštitou šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella. Následovat bude přímé jednání obou politiků ve čtvrtek v Bruselu, sdělil po videokonferenci zmocněnec EU pro tuto problematiku Miroslav Lajčák.

Více souvisejících

Miroslav Lajčák EU (Evropská unie) 100. výročí vzniku Československa Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy