Forbes: Nejvlivnější ženou ČR zůstává Bradáčová. V první desítce jsou čtyři nová jména

Nejvlivnější ženou Česka se v žebříčku časopisu Forbes stala pošesté v řadě pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Na druhé příčce se opět umístila česká eurokomisařka Věra Jourová, třetí je ministryně financí Alena Schillerová, jedna z nových tváří letošního žebříčku.

"Lenku Bradáčovou do čela žebříčku dlouhodobě nominují její činy, odvaha a pracovitost, s jakou se pouští do největších tuzemských kauz, v nichž jde o propojení nejvyššího byznysu, politiky, lobbingu a stovek milionů, nebo spíše miliard korun," uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek.

Připomněl mimo jiné kauzy Davida Ratha, Ivo Rittiga, Amun.Re, Key Investments, prodej OKD, korupci mezi soudci i v policii či dohled nad sledovanou kauzou Čapí hnízdo. "Za Lenkou Bradáčovou a jejím týmem jde více než 150 velkých případů," dodal.

Letos se proti loňsku v první desítce objevila čtyři nová jména. Vedle Aleny Schillerová to jsou na osmém místě majitelka realit a zakladatelka nadace Women for Women Ivana Tykač, na devátém místě členka představenstva a finanční ředitelka EP Industries Hana Krejčí a na desáté příčce europoslankyně Dita Charanzová.

Forbes celý rok sledoval více než 300 žen z nejrůznějších oborů. Žebříček nejvlivnějších žen Česka vydává posedmé, letos poprvé v něm představuje 111 jmen významných Češek z nejrůznějších oblastí, od veřejné sféry a politiky přes byznys až po neziskový sektor.

Redakce Forbesu hodnotí ženy v každé kategorii podle několika základních kritérií, podle nichž přiděluje body. Vychází přitom z metodiky amerického Forbesu, ke spolupráci zve poradce, odborníky a znalce odvětví, s nimiž pořadí konzultuje. "U majitelek a manažerek sledujeme hospodářské výsledky firem, obrat, zisk, nové akvizice a porovnáváme je i několik let zpětně," uvedl Šimůnek.

Dále se podle něj počítají například objemy peněz, nad nimiž mají kontrolu a přímý vliv, jejich podíly ve firmách, ale i počet zaměstnanců, kteří pod ně spadají, nebo kolik zákazníků či spotřebitelů může jejich rozhodnutí přímo ovlivnit.

V politice a veřejné správě se posuzuje pozice a reálné pravomoci a počet lidí i objem peněz, které rozhodnutí dotyčných žen mohou přímo ovlivnit. "Důležitým kritériem je pro nás i to, jak jsou tyto ženy ze svých funkcí odvolatelné a kdo všechno má přímý vliv na jejich rozhodování," dodal.

Související

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.

Čeští vyšetřovatelé evidují 2800 válečných incidentů, uvedla Bradáčová

Čeští vyšetřovatelé válečných zločinů na Ukrajině evidují z otevřených zdrojů zhruba 2800 incidentů a přes 40.000 poškozených či zničených objektů. Mají také informace o vysídlování dětí z Ukrajiny do Ruska. Serveru Seznam Zprávy to řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Doplnila, že česká policie obvinila za rok od zahájení ruské invaze 57 lidí z nenávistných trestných činů vůči Ukrajincům.
Lenka Bradáčová, státní zástupce

Elektronické důkazy jsou u války nový fenomén, uvedla Bradáčová

Zcela novým fenoménem v monitorování válečného konfliktu jsou elektronické důkazy z Ukrajiny, ať už ve formě SMS a MMS zpráv či audiohovorů a videohovorů. Novinářům to dnes řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Poznatků je podle ní velké množství a česká policie je nyní především musí analyzovat. Zdůraznila, že jde teprve o prvotní šetření.

Více souvisejících

Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) Alena Schillerová Ivana Tykač (manželka miliardáře) forbes nejvlivnější lidé světa ženy Věra Jourová Dita Charanzová (ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy