Lžete, chcete poškodit kancelář prezidenta! Mynář ostře seřval Babišův deník, hrozí i právníky

Mladá fronta Dnes, která spadá po vydavatelství Mafra patřícího do koncernu Agrofert, vydala před několika dny článek s názvem „Ze sídla prezidentů kamenolom. Stíhaný šéf těží v Lánech tisíce tun horniny,“. Podle něj stíhaný šéf lánské obory, kterého dosadil hradní kancléř Vratislav Mynář, prodal obviněné firmě pod cenou dva a půl tisíce náklaďáků Proti takovému nařčení se ale Mynář ostře ohradil.

Deník s odvoláním na smlouvy, které má k dispozici uvedl, že lesní správa Lány prodala za poslední roky zhruba 17.000 metrů krychlových kamene vytěžených v Lánech firmě obviněné stejně jako ředitel lesní správy Miloš Balák v kauze manipulace se zakázkami lesní správy. Cena za kámen prý byla méně než čtvrtinová oproti běžné prodejní ceně. Lesní správa podle deníku také usiluje o povolení téměř pětihektarového lomu v Lánech. Poukázal na to, že se Hrad pokouší co nejvíce otevírat. Připomněl, že probíhají pravidelné exkurze v prostorách Kanceláře prezidenta republiky, Hrad má nové účty na sociálních sítích, kde se objevují nejen informace, ale i  fotografie i videoreportáže z dění na Pražském hradě. „Úplně nejnovější aktivitou se stávají pravidelné týdenní příspěvky na oficiálním webu www.hrad.cz. Budu v nich nejen informovat o zajímavých událostech, které se uskutečnily, ale také reagovat na mediální dění. Právě takový příspěvek vám nyní předkládám,“ vysvětlil kancléř. Mynář poukazuje právě na článek MfD, který jej rozžhavil doběla. „V mediálním světě už několik dnů žije svým životem příběh, který se týká opravy svahů přehrady Klíčava v Lánské oboře. Deník Mladá fronta DNES přinesl „senzační“ tvrzení, že v lánském kamenolomu je těžen kámen pod cenou a tratí tak daňoví poplatníci. Tento příběh, který Mladá fronta DNES předložila, je lživý, a cílem je poškodit Kancelář prezidenta republiky. Pokud používám takto silné obvinění na adresu zmíněného deníku, je mou povinností předložit důkazy. Což velmi rád učiním,“ brání se kancléř.

Celý příběh se proto rozhodl přiblížit ze svého pohledu. „Dne 5. 1. 2009, tedy ještě v době, kdy jsem nebyl vedoucím Kanceláře prezidenta republiky, uložila Česká inspekce životního prostředí – pod hrozbou pokuty – řešit sanaci svahů Klíčavské přehrady, tak, aby už nebyly ohrožovány zásoby pitné vody pro město Kladno. Součástí celé záležitosti bylo schválení využití lomu v Lánské oboře při získávání materiálu na sanaci. Z logického důvodu, místní zdroj materiálu nezatěžuje okolní obce. V zadávacích podmínkách pro výběrové řízení se samozřejmě s takovým řešením počítalo,“ popisuje. A právě zde prý vzniká zásadní problém. „A tím se dostáváme ke lži, které se Mladá fronta DNES a autor článku Lukáš Valášek dopustili. V textu tvrdí, že Lesní správa Lány, která podléhá Kanceláři prezidenta republiky, prodává vítězné firmě kámen pod cenou.  Operuje se s částkou 117 korun za kubík oproti běžné ceně zhruba 400 korun za kubík. Zní to dramaticky. Čtenář je ale Mladou frontou DNES obelhán. Jde o klasický příklad dezinformace!“ prská Mynář.

A jak je to tedy podle něj doopravdy? „Cena odpovídající zhruba 400 korunám za kubík je totiž za kámen. Cena 117 korun za kubík, která je hrazena, se týká prodeje masivu. Jinými slovy řečeno, Mladá fronta DNES účelově srovnává nesrovnatelné. Při ceně 117 korun za kubík, při prodeji masivu, si totiž firma musí – na rozdíl od případu nákupu kamene - sama zajistit odstřel kamene, rozdělení na frakce, předrcení, dopravu a musí se také postarat o kamenný odpad. Tato fakta ale v článku Mladé fronty DNES nenaleznete!“ zdůraznil hradní kancléř. „Jsou situace, které si žádají reakci. Jak jsem nyní jednoznačně prokázal, došlo k účelovému a lživému pokusu poškodit Kancelář prezidenta republiky.  Právní cestou proto budeme požadovat omluvu od vydavatele Mladé fronty DNES, společnosti MAFRA. A právní cestou, žalobou, budeme postupovat také proti autorovi článku Lukáši Valáškovi. Není prostě možné, aby byla veřejnost takovým hrubým způsobem klamána,“ dodal ostře Mynář.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Vratislav Mynář Lesní správa Lány Miloš Balák (Lány) Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 3 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

Události Petra Nutila: Slovenská vláda lůzy a TOPácká střelba do vlastní nohy

Milí čtenáři, je tu první květnový týden roku 2024 a spolu s ním se do naší země vrátilo jaro a teplo, takže nám letošní pálení čarodějnic nic nekazilo. Až na to, že skutečné čarodějnice nejen českého veřejného života zas na hranici neskončily. Jako obvykle. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy