Brno má koalici. Vládu potvrdili ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD

Zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD dnes v Brně podepsali koaliční smlouvu o spolupráci v brněnském zastupitelstvu. Koalice má 33 mandátů z 55. Primátorkou bude jednička ODS a advokátka Markéta Vaňková, která nahradí v čele radnice Petra Vokřála (ANO). Vítěz voleb hnutí ANO skončí v opozici se SPD. Vaňková předpokládá, že ustavující zastupitelstvo bude 20. listopadu, svolat ho musí právě dosluhující primátor Vokřál.

V jedenáctičlenné radě bude mít ODS čtyři zástupce. Kromě Vaňkové bude náměstkem Robert Kerndl, radními pak David Grund a Petr Kratochvíl. ODS bude spravovat oblast investic, dopravy, sociálních služeb, marketingu a cestovního ruchu. Uvolněnou, tedy placenou zastupitelkou pro cestovní ruch bude Kristýna Švarcová (ODS). Uvolněnou předsedkyní finančního výboru by se měla stát Andrea Pazderová z ODS.

Tři místa v radě bude mít KDU-ČSL. Prvním náměstkem zůstane Petr Hladík, jako radními budou Jaroslav Suchý a Filip Chvátal. Lidovci se budou starat o zdravotnictví, školství, sport, územní plánování a životní prostředí.

V radě budou také tři Piráti. Náměstkem se stane předseda brněnské organizace strany Tomáš Koláčný, doplnit by ho měli Markéta Gregorová a Róbert Čuma. Gregorová ale zváží, zda se funkce radní nevzdá. Jako jedna z mála Pirátů byla proti koaliční smlouvě. ČTK řekla, že rozhodnutí oznámí tento týden. Pod Piráty bude spadat oblast majetku, kultury, participace veřejnosti, informačních technologií, strategie a analýzy dat. Uvolněným zastupitelem pro informační technologie bude Ondřej Kotas. Za ČSSD bude jediným radním náměstek Oliver Pospíšil. Starat se bude o bydlení a správu majetku.Koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD nahradí dosavadní vedení složené z hnutí ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. Žít Brno, SZ a TOP 09 už se do zastupitelstva nedostaly. Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO, které však skončí v opozici. ANO se přitom po volbách domluvilo na koalici s ODS, se kterou mělo většinu v zastupitelstvu, ale přibralo ještě KDU-ČSL a ČSSD. Přestože zástupci stran oznámili tuto koalici vedenou ANO na tiskové konferenci, další den nastal zvrat a na koalici se domluvili zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD, čímž vítězné ANO vyšachovali.

ANO má 18 mandátů, ODS 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři mandáty. V zastupitelstvu je 55 lidí.

Související

Více souvisejících

Brno magistrát

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy