Pořadatelé MotoGP v Brně zažalovali ministerstvo školství

Pořadatelé motocyklové Grand Prix v Brně zažalovali ministerstvo školství kvůli snížení dotace na závod. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Podle pořadatelů úřad porušil při určení dotace vlastní pravidla. Mluvčí ministerstva Aneta Lednová ale ČRo řekla, že v žádosti o dotaci byly chyby. Závody letos skončily ve ztrátě 31 milionů korun. Pokud se situace nevyřeší, mohl by být příští ročník v ohrožení. ČTK to řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Od roku 2016 závody pořádá Spolek pro GP ČR Brno, založený městem Brno a Jihomoravským krajem. Žádal o 100 milionů Kč, od státu dostal 39 milionů. Loni stát závod dotoval asi 70 miliony. Žalobou se bude zabývat Městský soud v Praze. Nově vytvořená koalice v Brně chce situaci s financováním vyřešit a GP zachovat.

Letos na závody dal 20 milionů kraj, 10 milionů město, 39 poskytlo ministerstvo a kolem 70 milionů bylo ze vstupného, uvedl Vokřál. Náklady však byly kolem 170 milionů, takže chybí 31 milionů. Podle Vokřála spolek podá žádost na ministerstvo o vyrovnávací platbu, a pokud ji ministerstvo pošle, spolek by žalobu stáhl. Další možností je, že ministerstvo přehodnotí vyhodnocení dotace a spolku doplatí chybějící peníze. "Podle metodiky ministerstva jsme získali 77 bodů, což znamená 77 procent z požadované částky 100 milionů. Nám ale bude stačit poslat 31 milionů k těm 39, které už z ministerstva máme," uvedl Vokřál.

Pokud by se situace nevyřešila, jsou podle něj závody v ohrožení. "Dlužíme promotérské společnosti Dorna 50 milionů korun. Letos byl zalistovací poplatek přes 100 milionů, polovinu jsme uhradili a polovinu jsme měli dát do začátku závodů v srpnu, takže už jsme v prodlení. Pokud se to nevyřeší, Dorna nás může vyškrtnout ze seznamu," zdůraznil Vokřál. Podle něj má spolek v záloze necelých 20 milionů, které by přidal k ministerským 31 milionům, aby Dorně dluh splatil. Ponížení dotace Vokřál považuje za nesmyslné a bude o tom jednat i s ministrem školství Robertem Plagou (ANO).

Zdůvodnění výše dotace je ale podle ministerstva školství transparentní. "Spolek například v podkladech neuvedl, že obdržel deset milionů od města Brna a dalších 20 milionů od Jihomoravského kraje. Žádost také obsahovala nezvykle nízké odhady komerčních příjmů z akce, ale například chybí také relevantní příjmy z parkovného nebo pronájmu prodejních stánků," uvedla mluvčí ministerstva. Podle úřadu navíc dalo ministerstvo letos nejvíc peněz ze všech velkých sportovních akcí právě na brněnskou GP.

"Dotační řízení je uzavřené, částka přidělena," řekl novinářům k žalobě spolku ministr školství Plaga. Doplnil, že si nedovede představit, jak by mohlo byt řízení obnoveno. V příštím roce ministr nepočítá se speciálním řízením, do kterého by se jako letos mohl přihlásit pouze spolek pro GP.

Ekonomika brněnské motocyklové Velké ceny byla v minulosti velkým problémem mistrovství světa na Masarykově okruhu. Původní organizátor závodů - Automotodrom Brno - se kvůli ztrátovosti GP, kterou způsobuje vysoký poplatek za zisk licence na organizaci závodů, pořádání vzdal.

Spolek organizoval letos třetí ročník a podle dohody s promotérskou společností Dorna ho čekají ještě dva ročníky. Nově utvořená koalice v Brně z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD chce Velkou cenu v Brně zachovat. "Bavíme se na úrovni poslaneckých klubů o tom, aby stát vyčlenil peníze na příští rok už v rozpočtu na rok 2019. Chceme také do financování vtáhnout soukromou sféru, která z toho profituje," řekl ČTK brněnský předseda ODS Robert Kerndl, který bude náměstkem primátorky Markéty Vaňkové (ODS). Podle Kerndla má akce velký význam a dělá Brnu dobrou reklamu, po více než 50 letech by podle něj byla škoda, kdyby v Brně skončila.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

MotoGP Brno ministerstvo školství dotace

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy