Babiš předal majetek duševně nemocným dětem? Ze Senátu zní ostrá slova, horko bude i ve Sněmovně

Informace o údajném nedobrovolném držení syna premiéra Andreje Babiše (ANO) na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo je podle představitelů Senátu z ODS a ČSSD třeba nejprve prověřit před vyvozováním závěrů. Podle členů klubu STAN by měl premiér odstoupit. Vyplývá to z dnešních reakcí členů horní komory.

"Musí se ověřit informace, co je pravdivé, co je přidané," řekl novinářům dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Vládní sociální demokracie k tomu podle něj zaujme stanovisko až poté, pokud se potvrdí informace o údajném únosu či nějakém pochybení premiéra. Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný, nebyl unesen a že z Česka odjel dobrovolně.

"Nechci se k tomu vyjadřovat, ale je toho už nějak hodně, ještě to nějak směřuje k Čapímu hnízdu. Uvidíme, co se z toho vyvrbí," uvedl Štěch. Pozastavil se i nad informací, že psychickou poruchou trpí také Babišova dcera. "Předat majetek dvěma dětem, které jsou duševně nemocné, to mi nějak nejde dohromady," poznamenal. Babiš již dříve uvedl, že farmu Čapí hnízdo v době, kdy získala spornou padesátimilionovou dotaci, vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr nynější manželky.

Záležitost do jejího vyjasnění nechtěl příliš komentovat ani případný Štěchův nástupce v čele Senátu Jaroslav Kubera (ODS). "Informace jsou zatím nejasné. Jasné je zatím jen to, že to vypadá jak ze špatného amerického gangsterského filmu a připomíná to případ únosu syna (bývalého) slovenského prezidenta (Michala Kováče) a určitě to bude mít nějaké politické důsledky," řekl. "Možná budou i mimořádné volby, to lze těžko předjímat, co se stane po té kauze," dodal.

Radikálnější byli členové klubu Starostů ve svých vyjádřeních na twitteru. "V normálně fungující zemi by v tuto chvíli prezident republiky přijímal od premiéra demisi vlády. Pokud by to snad premiéra nenapadlo samo, prezident by ho k tomu vyzval ve svém vystoupení na mimořádném zasedání sněmovny," uvedl například někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer (MHS).

Babiš by měl podle senátora Tomáše Czernina (TOP 09) vysvětlit, proč policie nenašla v cizině jeho syna, jakou roli v celé věci měl a jakou roli v ní hrála žena údajného únosce a zastupitelka ANO Dita Protopopová. "Mafiánské praktiky okolo premiéra. Měl by rezignovat," dodal Czernin.

Vyzývám premiéra aby vysvětlil, proč policie nenašla jeho uneseného syna, jakou roli hrál v únosu, jeho zaměstnanec, jakou únoscova žena, špičková kandidátka ANO, která řekla, že AB mladší není schopen vypovídat. Mafiánské praktiky okolo premiéra. Měl by rezignovat.

— Tomáš Czernin (@TomasCzernin) 12. listopadu 2018

Ve Sněmovně bude horko

Poslanecký klub Pirátů na dnešním jednání jednomyslně podpořil návrh, aby strana na základě nových zjištění v případu Čapího hnízda usilovala o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Novinářům to dnes řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že Piráti jsou přesvědčeni, že Babiš by měl vystoupit před občany a všechny problematické okolnosti případu vysvětlit. "(Babišova) vyjádření podkopávají důvěru v to, že respektuje právní stát i svobodu člověka jako jednotlivce," komentoval zprávy o údajném nedobrovolném držení Babišova syna na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo. "Uděláme veškeré kroky, které by vedly k vyslovení nedůvěry vládě," dodal.

Hnutí SPD je připraveno podpořit zařazení projednání případu syna premiéra na jednání Sněmovny. "Jsme pro jakékoli další projednávání věci ve Sněmovně. Pokud někdo navrhne mimořádný bod, podpoříme ho, pokud někdo navrhne mimořádnou schůzi, podpoříme ji," řekl šéf poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala. SPD podle něj také připravuje interpelaci ministra vnitra, chce se ptát na postup orgánů činných v trestním řízení v případě farmy Čapí hnízdo. Zejména chce vědět, proč se policii nepodařilo vyslechnout Andreje Babiše mladšího, který nyní řekl novinářům, že ho spolupracovníci jeho otce nechali kvůli kauze unést na Krym.

Hnutí je připraveno hlasovat pro nedůvěru vládě. Fiala zdůraznil, že vláda nezískala hlasy SPD už při první žádosti o důvěru, proto by hnutí hlasovalo proti udělení důvěry i v případě, že by nyní některá z dalších stran vyvolala hlasování o nedůvěře Babišova kabinetu.

Podle komunistů, kteří letos v červenci podpořili vznik menšinového kabinetu, by se kauzou údajného únosu premiérova syna měl primárně zabývat bezpečnostní výbor, protože jde o živý případ. Předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik novinářům řekl, že KSČM chce slyšet vysvětlení od premiéra. Uvedl, že pokud je situace taková, jak o ní informují média, je to velmi závažné. Dodal, že další postup vyplyne až z chystané schůzky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa s premiérem. Termín jednání podle něj ještě nebyl stanoven. "Věc je tak horká, že by to mělo být v rámci několika dnů," uvedl.

Filip se tiskové konference nezúčastnil, vybočil tak z řady šéfů sněmovních stran, kteří se ke kauze dosud vyjádřili. Podle Kováčika proto, že Filip během tiskové konference vedl pokračující jednání poslanců KSČM.

"Pokud usoudíme, že na tom něco je, použijeme standardní nástroje, jak s tolerancí (vládě) dál," uvedl Kováčik na dotaz, zda komunisté uvažují o tom, že by se připojili k hlasování o nedůvěře kabinetu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Andrej Babiš ml. Senát ČR Milan Štěch KSČM Svoboda a přímá demokracie (SPD) Česká pirátská strana Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy