Senát vyzval Babiše k rezignaci. Hrozí v ČR předčasné volby?

Senát označil za nepřijatelné, aby premiér Andrej Babiš (ANO) s ohledem na nová podezření zůstal ve vládě do vyšetření kauzy Čapí hnízdo, v níž je trestně stíhán kvůli dotačnímu podvodu. Senát se na tom dnes většinově shodl v usnesení, které podpořili i senátoři vládní ČSSD. Zástupci ANO se hlasování zdrželi, nebo byli proti.

"Senát Parlamentu ČR považuje účast Andreje Babiše ve vládě ČR do konce vyšetřování podezření z dotačního podvodu ve věci společnosti Čapí hnízdo za nepřijatelnou," stojí v usnesení. Babiš ve středu výzvám ke svému odstoupení odmítl vyhovět.

Horní komora své stanovisko přijala poté, co jí předseda vlády nepřišel poskytnout vyjádření k informacím o pobytu svého syna na Ruskem anektovaném Krymu. Babiš mladší je v kauze Čapí hnízdo obviněn také. Premiér se z dnešního jednání omluvil, náhradní termín nenabídl, uvedl předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil.

"Senát obrazně vyjádřil vládě nedůvěru, neboť vyjádřil nedůvěru Andreji Babišovi v jeho funkci premiéra," řekl po schválení stanoviska Senátu k aktuální politické situaci jeho navrhovatel předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. pic.twitter.com/YS5ziaEubC

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) 15. listopadu 2018

"Já jsem velmi rád, kdybych to měl říct obrazně, že před malou chvílí 59 hlasy z celkem 73 přítomných senátorů vlastně Senát Parlamentu České republiky, znovu zdůrazňuji obrazně, vyjádřil vládě nedůvěru," komentoval Vystrčil výsledek hlasování na tiskové konferenci. Považuje to za důležitý signál pro českou společnost i samotného Babiše. "Protože skutečně se ukazuje, a zejména poslední události tomu přidávají, že účast Andreje Babiše ve vládě České republiky ve funkci premiéra může být bezpečnostním rizikem," dodal.

Senátoři ANO takový vývoj v jednání Senátu očekávali, řekla novinářům předsedkyně klubu ANO Zdeňka Hamousová. Debata se podle ní "rozplizla" do dalších kauz a komentářů. Nepovažuje za fér, že se Babiš řádně a včas omluvil, ale přesto se tento bod projednával. "Nechme vyšetřovat odpovědné orgány, musíme věřit tomu, že jsme v zemi, kde platí legislativa, že jsme v právním státě," uvedla.

Mnozí senátoři poukazovali na to, že premiér jako předseda Bezpečnostní rady státu, který má přímý vliv na Generální inspekci bezpečnostních sborů, může ovlivňovat vyšetřování. Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) se pozastavil nad tím, že premiérův syn pobýval v doprovodu zaměstnance holdingu Agrofert, jehož byl Babiš vlastníkem, právě na Krymu "mimo radary českých tajných služeb". Podotkl, že premiér opakovaně říkal, že je schopen za své děti položit život, a měl by tedy za ně být schopen položit i funkci předsedy vlády.

Správné a odpovědné usnesení Senátu. Palec nahoru pro senátory @CSSD, kteří hlasovali pro.? https://t.co/6b2HTqGZW8

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 15. listopadu 2018

Na nedostupnost tohoto území pro českou policii či diplomaty poukázali také předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nezávislý) nebo bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska (Senátor 21). Podle místopředsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) by hůře dostupná byla jen Severní Korea. Podle Tomáše Goláně (Senátor 21) se lze na Krym dostat jen s vědomím ruských tajných služeb, a pokud s nimi premiér spolupracuje, je vydíratelný a nedůvěryhodný. Hamousová řekla novinářům, že chce vznést dotaz na senátora, který s tímto tvrzením přišel. "To jsou taková konstatování, která budeme chtít jasně doložit," uvedla.

"Pohybujeme se v polodiktátorském režimu," uvedl předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar, podle něhož lidé bez dostatku pokory a studu "předvádějí v přímém přenosu, jak se vládne a manipuluje s mocí".

Na obranu předsedy vlády se postavili především zástupci jeho hnutí. "Věříme tomu, že vyšetřování probíhá naprosto regulérně, naprosto nezávisle. Že je záležitost složitá a dejme tomu je protažená lhůta pro to vyšetřování, to je prostě objektivní realita," řekla novinářům předsedkyně senátorů ANO Zdeňka Hamousová. Zuzana Baudyšová (za ANO) řekla, že v kauze hraje "smutnou a špatnou roli závist a nenávist".

Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Ladislav Václavec (za ANO) poukazovali na to, že mnohá trestní řízení vůči veřejně činným osobám jsou zastavena. Čunek se pozastavil nad tím, že stíhání Babiše bylo zahájeno krátce před loňskými sněmovními volbami. Podle Čunka premiér neměl být ke stíhání Sněmovnou vydán a měl být vyšetřován až po skončení svého mandátu.

Štěch neočekává, že současná situace vyústí do takové vládní krize, která by vedla k předčasným volbám. "Myslím si, že jsou politici schopni a jsou možnosti to řešit v rámci současného rozdělení politických sil v Poslanecké sněmovně," řekl Štěch pro ČTK a ČT. Doufá, že vedení sociální demokracie zváží další postup ohledně účasti ČSSD ve vládě a že rozhodne správně. Upozornil, že jde o obtížnou situaci.

"Hnutí ANO ty volby vyhrálo velmi suverénně. Myslím si, že má nárok být ve vládě, ale myslím si také, že měli být schopní respektovat to, co ostatní politické strany tady respektují, že trestně stíhaná osoba ve vládě být nemá," řekl. Podle něj jde o problém hnutí ANO, který se stále opakuje.

"Kdyby si toho možná více všímala veřejnost, tak by to hnutí ANO nakonec řešilo, ale když vidí, že části veřejnosti je to jedno, že pořád Andrej Babiš je velmi populární osobou, tak holt s tím asi nic nedělají," uvedl místopředseda Senátu. Problémy se však podle jeho soudu budou vršit a bude je nutné za fungování současné nebo obdobné vlády vyřešit.

Vládní krizi vyvolala reportáž serveru Seznam Zprávy, v níž Babišův syn Andrej novinářům řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Premiér podle svého syna chtěl, aby zmizel z Česka kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo, v níž oba čelí trestnímu stíhání. Babiš ve středu uvedl, že jeho syn sice byl v minulosti na Krymu, jeho pobyt byl ale legální, nešlo o únos. Šestice opozičních stran chce kvůli kauze ve Sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Andrej Babiš Čapí hnízdo Praha Milan Štěch Vláda ČR Andrej Babiš ml.

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 10 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

Víkendové počasí: Teplejší bude neděle, vyplývá z předpovědi

Přes dvacet stupňů vyšplhají nejvyšší teploty během nadcházejícího víkendu. Teplejším z volných dní bude neděle, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima o víkendu překročí dvacítku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy