Vaňková se stala primátorkou Brna, představila plány a priority. Vítězné ANO končí v opozici

Novou brněnskou primátorkou se dnes stala jednička kandidátky ODS Markéta Vaňková. V čele radnice vystřídala Petra Vokřála z hnutí ANO. Koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD má v zastupitelstvu 33 mandátů z celkových 55. Vítěz voleb hnutí ANO skončí v opozici spolu s SPD. Rada Brna bude mít 11 členů, z toho deset uvolněných. Neuvolněný bude radní pro dopravu. Celkem bude 14 uvolněných zastupitelů, o tři víc než dosud.

Vaňková neměla protikandidáta. Hlas jí dalo všech 33 zastupitelů nové koalice. Proti bylo 17 zastupitelů z hnutí ANO, zdrželo se pět zastupitelů, a to čtyři z SPD a Jiří Faltýnek z ANO, syn místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Je druhou ženou v čele brněnské radnice. Před ní byla primátorkou také za ODS v letech 1994 až 1998 Dagmar Lastovecká, pozdější senátorka a ústavní soudkyně.

Prvním náměstkem primátorky se stal Petr Hladík z KDU-ČSL, který funkci zastával přes dva roky i v minulém volebním období za primátora Vokřála. Za další náměstky zastupitelé zvolili Tomáše Koláčného (Piráti), Olivera Pospíšila (ČSSD) a Roberta Kerndla (ODS).

Radními se stali David Grund a Petr Kratochvíl (oba ODS), Jaroslav Suchý a Filip Chvátal (oba KDU-ČSL) a za Piráty Róbert Čuma s Markem Fišerem. Neuvolněným radním bude Kratochvíl. Další uvolněné funkce budou mít předseda kontrolního výboru a bývalý náměstek Richard Mrázek (ANO), předsedkyně kontrolního výboru Andrea Pazderová (ODS), uvolněná zastupitelka pro marketing a cestovní ruch Kristýna Švarcová (ODS) a uvolněný zastupitel pro informační technologie Ondřej Kotas (Piráti).

Vaňková poděkovala za hlasy a řekla, že chce Brno posunout ke spokojenosti všem. Podle ní bude největším úkolem volebního období schválení územního plánu. Brno má územní plán z roku 1994. Přestane platit v roce 2022 a do té doby musí mít Brno územní plán nový.

Za důležité investice považuje Vaňková stavbu multifunkční haly na výstavišti pro hokejovou Kometu a vznik koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum. Za podstatné považuje také projekty v oblasti dopravy. "Je potřeba podporovat velké dopravní stavby, a to zejména velký městský okruh, obchvaty městských částí a tramvajové linky. Je potřeba budovat dostatek parkovacích kapacit," uvedla Vaňková. Koalice chce také opravit systém rezidentního parkování, které ještě minulé vedení zavedlo od září pro historické jádro města a od listopadu se rozšířilo do dalších tří lokalit.

Markéta Vaňková z ODS se právě stala primátorkou Brna. Hlasovalo pro ni 33 zastupitelů z 55. Nahradí Petra Vokřála z hnutí ANO. Je to druhá žena ve vedení města. Před dvaceti lety byla primátorkou Dagmar Lastovecká. Taky z ODS. pic.twitter.com/MTJ7GCBEr1

— Tomáš Kremr (@kremrt) 20. listopadu 2018

Koalice nahradila dosavadní vedení ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. ODS vedená Vaňkovou a Kerndlem bude spravovat investice, dopravu, sociální služby, marketing a cestovní ruch. Investicemi se bude zabývat Grund a dopravou Kratochvíl. Lidovci v čele s náměstkem Hladíkem se budou starat o zdravotnictví, školství, sport, územní plánování a životní prostředí, přičemž školství se sportem připadne Suchému a územní plánování Chvátalovi. Pod Piráty vedené náměstkem Koláčným bude spadat oblast majetku, kultury, participace veřejnosti, informačních technologií, strategie a analýzy dat. Majetek bude spravovat Čuma, kulturu Fišer. Za ČSSD bude mít Pospíšil v gesci bydlení a správu majetku.

Říjnové volby vyhrálo ANO. Po volbách se dohodlo na koalici s ODS, s níž mělo většinu a přibralo KDU-ČSL a ČSSD. Na koalici se ale poté překvapivě dohodli zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD, čímž ANO obešli.

V zastupitelstvu je šest uskupení. ANO má 18 mandátů, ODS s podporou Svobodných 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Související

Více souvisejících

Markéta Vaňková (ODS Brno) Brno magistrát Hnutí ANO ODS

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy