Pražská ČSSD tlačí na vedení strany. Žádá výměnu Babiše a jednoho ministerstva

Krajský výkonný výbor pražské sociální demokracie vyzval vedení strany, aby se v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo zasadilo o výměnu na pozici premiéra. Pro zajištění nestranného vyšetřování požadují pražští sociální demokraté také to, aby ministerstvo spravedlnosti přešlo od hnutí ANO pod ČSSD, potvrdil předseda pražské ČSSD Petr Pavlík. Pokud by hnutí ANO požadavkům nevyhovělo, měli by ministři ČSSD rezignovat, píše se dále v usnesení.

Vedení pražské buňky vyzvalo politické grémium strany ve třech bodech k řešení aktuální vládní krize. "Krajský výkonný výbor ČSSD Praha žádá politické grémium ČSSD, aby učinilo veškeré kroky vedoucí k tomu, aby v zájmu zachování politické kultury a důvěryhodnosti koaličního kabinetu došlo k personální změně na postu předsedy vlády České republiky," píše se v prvním bodu usnesení. Druhý řeší výměnu na postu ministra spravedlnosti.

Pokud hnutí ANO personálním požadavkům nevyhoví, měli by podle pražské ČSSD ministři strany na posty v kabinetu rezignovat a připojit se k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Sociální demokracie má v současné vládě pět ministrů.

Vládní krize vypukla v reakci na reportáž serveru Seznam Zprávy, ve které reportéři vypátrali ve Švýcarsku syna premiéra Andreje Babiše (ANO), stíhaného spolu se svým otcem v kauze 50milionové dotace pro farmu Čapí hnízdo. Andrej Babiš ml. serveru řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze zmizel z Česka. Babiš to odmítl, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil otce ze lži. Premiér v sobotu za synem odletěl do Švýcarska, kde bydlí se svou matkou. Po návratu televizi Nova řekl, že jeho syn je stále přesvědčen, že do Ruska odjel nedobrovolně.

Opoziční strany chtějí na páteční schůzi Sněmovny vyslovit nedůvěru vládě, potřebovaly by k tomu ale buď hlasy vládní ČSSD, nebo komunistů. Prezident Miloš Zeman avizoval, že v případě pádu vlády opět pověří sestavením nového kabinetu Babiše. Předsedové ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN dnes ve společném prohlášení vyzvali prezidenta, aby v případě vyslovení nedůvěry vládě jmenoval premiérem někoho jiného.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Praha Petr Pavlík (ČSSD) Andrej Babiš Vláda ČR Čapí hnízdo Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy